Спеції є невід'ємною частиною кулінарного мистецтва, надаючи стравам унікального смаку та аромату. Однак щоб вони залишалися свіжими та якісними, необхідно знати, як правильно зберігати ці ароматичні добавки. У цій статті ми розглянемо основні принципи зберігання спецій і дамо корисні поради з цього питання.
Що псує спеції
Спеції надзвичайно чутливі до впливу світла, повітря, вологи та перепадів температур, які можуть негативно позначитися на їхньому смаку, ароматі та кольорі. Уникайте їхнього зберігання при потраплянні прямих сонячних променів, біля джерел тепла, а також у місцях із високою вологістю, наприклад, біля мийки. Найкращим варіантом буде вибрати темне місце без протягів, наприклад, шафу, що закривається, або висувну шухляду.
Як зберігати спеції
- Найпростіший спосіб зберігання спецій – це залишити їх у вихідній упаковці. Однак найкраще використовувати скляні, керамічні або металеві баночки з герметичною кришкою. Ці матеріали не вбирають сторонні запахи, а герметична упаковка забезпечує захист від повітря.
- Спеції в нерозмеленому вигляді можуть зберігати свої властивості від 2 до 3 років, у меленому – від 6 до 18 місяців. Листові приправи, такі як лавровий лист або м'ята, можуть зберігатися на кухні від 6 до 12 місяців.
- Якщо є можливість, краще зберігати спеції цілими: у стручках, паличках або горошком. Таким чином ви зможете зберегти їхню свіжість та аромат на тривалий час. Перед використанням подрібніть спеції в ступці або за допомогою млинка, щоб домогтися насиченого смаку страви.
- Використовуйте звичайні білизняні прищіпки для того, щоб щільніше закривати пакетики зі спеціями з магазину. Це допоможе створити майже герметичну упаковку і захистити приправи від негативного впливу зовнішніх факторів.