×
Поиск по сайту


Ромовий гайд: як вибрати цікавий смак

28
листопада
2025
Мазепа Наталія Романівна150Кулінарія / /

Різновиди рому відрізняються одне від одного за видами, кольором, витримкою й стилями. Саме розуміння особливостей стилів дозволяє вибрати напій з певним смаком.

Ромовий гайд: як вибрати цікавий смак

Пряний ром – Spiced

До таких напоїв вже після витримки додають сильні ароматизатори – ваніль, карамель, корицю, мускатний горіх тощо. В результати отримують насичені смак і аромат, які роблять пряний ром ідеальним алкогольним інгредієнтом простих коктейлів – з колою, содовою, соками. Яскравим прикладом пряного рому є El Galipote Spiced з вираженим шоколадно-трав’янистим присмаком та відчутною пекучістю.

Ароматизатори можуть бути як натуральними в дорогих продуктах, так і штучними в бюджетних масових напоях.

Французький стиль – Rhum Agricole

Батьківщиною цих ромів є французькі Антильські острови. На відміну від інших напоїв, агріколі виготовляють не з патоки, а зі свіжого соку цукрової тростини. Для них є характерними сухий квітково-трав’янистий смак, мотиви мінералів та перцю.

В таких ромах відчувається приємна свіжість, оскільки вони не мають притаманного решті стилів солодко-карамельного смаку. Їх приємно пити охолодженими в чистому вигляді. А в міксах Рум Агріколь гармонійно поєднується з лаймом, лимоном, травами, а також балансує своєю свіжою легкістю насичені роми на кшталт ямайського.

Прикладом такого напою може слугувати популярний Depaz Cuvee Prestige.

Іспанський стиль – витримані Anejo

Роми Аньехо зазвичай попадають на світовий ринок з Куби, Пуерто-Ріко, Панами, Домінікани. Їхня ключова відмінність – м’який, легкий, чистий, злегка солодкуватий смак з відтінками ванілі, цитрусових, карамелі. Витримка становить не менше 3–5 років, що додає смаку округлості, збалансованості, завершеності.

Як приклад наведемо восьмирічний Santiago de Cuba, ідеальний для приготування Дайкірі, Куба Лібре або Даркен Стормі. І, звичайно, для дегустацій у чистому вигляді.

Британський стиль – Pot Still Rum або High Ester

Шукаєте насичений та потужний пряний смак зі складними ефірами перезрілих фруктів – фанком – та великою кількістю естерів? Вам мають смакувати британські роми родом з Барбадосу, Ямайки, Трінідаду, Гайяни. Вони доповнюються мотивами шкіри й тютюну. Вважаються найкращим вибором для повільного пиття в нерозбавленому вигляді та приготування міцних коктейлів.

Бажаєте спробувати? Почніть з помірно потужного ямайського Compagnie des Indes SingleCask JamaicaSecr. Замовте його на Маудау з доставкою й насолоджуйтесь яскравим смаком.

Надміцні – Overproof

В цій категорії зібрані напої міцністю більше 50 градусів з насиченим інтенсивним смаком. Їх майже не вживають в чистому вигляді: занадто міцно навіть для найдосвідченіших. Оверпруфи гарно показують себе у коктейлях як виражений ромовий акцент, а також у приготуванні страв.

Один з таких напоїв – ром Plantation Overproof міцністю в 69 градусів.



Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.