×
Поиск по сайту


10 способів смачно приготувати креветки

26
серпня
2022
Скакун Анастасія Макарівна353290Кулінарія

10 способів смачно приготувати креветки

Спробуйте такітос, човники із цукіні, різотто і не тільки.

Про що треба пам'ятати

  • Північні, королівські або тигрові креветки розрізняються за розміром та вартістю. Як правило, чим більші ракоподібні, тим вони дорожчі. На смак усі види приблизно однакові. Мешканцям приморських міст пощастило: вони можуть купити свіжі креветки, проте для приготування підійдуть заморожені.
  • Зазвичай креветки продаються на вагу або фасованими пакетами. Зверніть увагу на термін придатності та зовнішній вигляд. Якщо на панцирі чорні плями, продукт несвіжий, а прямі хвостики говорять, що креветки були заморожені вже мертвими. Чим менше льоду на ракоподібних, тим краще.
  • Щоб правильно розморозити креветки, поставте тарілку на нижню полицю холодильника і зачекайте, доки лід розтане. Для швидкого розморожування помістіть пакет у воду кімнатної температури.
  • Креветки можна готувати та їсти в панцирі, але частіше використовують очищені. Для цього необхідно відкрутити голову, відірвати лапки, зняти панцир та видалити хвіст, потягнувши на себе. Якщо бачите стравохід креветки – темну лінію вздовж спини, витягніть його.

Смажені креветки з часником та вермутом

1. Смажені креветки з часником та вермутом

Інгредієнти:

  • 500 г креветок;
  • сіль, чорний перець – за смаком;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 4 зубчики часнику;
  • ¼ склянки сухого білого вермуту;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • ¼ чайної ложки лимонної цедри;
  • 4 гілочки петрушки.

Процес приготування

Промийте та очистіть креветки, викладіть їх рівномірно на тарілку та промокніть паперовими серветками. Посоліть і поперчіть.

Розігрійте масло на сковороді і підсмажте креветки на сильному вогні за 1 хвилину. Переверніть їх, додайте дрібно нарізаний часник та залиште ще на 1 хвилину. Потім перемішайте та готуйте 2 хвилини. Викладіть креветки на тарілку.

У цю ж сковороду налийте вермут та лимонний сік. Доведіть до кипіння, рідина має трохи загуснути. Додайте цедру лимона та подрібнену петрушку. Полийте креветки соусом і перемішайте.

Такітос з кукурудзою та креветками

2. Такітос з кукурудзою та креветками

Такітос або флаутас – мексиканське блюдо на кшталт тако, скручених у трубочки. Начинку можна зробити з будь-яких овочів, а подавати закуску з соусами.

Інгредієнти:

  • 2 качани свіжої кукурудзи;
  • 1 столова ложка оливкової олії для змащування;
  • ½ цибулини;
  • 500 г креветок;
  • 2 чайні ложки меленого чилі;
  • ½ чайної ложки меленого кмину;
  • дрібка солі;
  • щіпка перцю;
  • 120 г зеленого перцю чилі;
  • пучок свіжої кінзи;
  • 1 авокадо;
  • 12 невеликих борошняних коржів або тортилій ;
  • 200 г тертого сиру;
  • сметана чи сальса – за смаком.

Процес приготування

Розігрійте сковороду, викладіть помиту та очищену від качанів кукурудзу. Підсмажуйте насіння без масла на сильному вогні 6–8 хвилин до коричневого кольору, постійно помішуючи. Викладіть у миску.

Налийте в сковороду олію та смажте дрібно нарізану цибулю на середньому вогні 5 хвилин. Додайте очищені креветки, мелений чилі, кмин, сіль, перець та перемішайте. Готуйте 3-5 хвилин, доки креветки не стануть прозорими. Подрібніть зелений чилі та кінзу, покладіть у сковороду і смажте 1 хвилину.

Очистіть авокадо та наріжте кубиками. Змішайте з кукурудзою та креветками.

У кожен коржик викладіть по 1 столовій ложці суміші і посипте 1-2 столовими ложками сиру. Згорніть коржики і помістіть на змащене маслом деко швом вниз. Випікайте 15-20 хвилин в розігрітій до 220°C духовці. Готові такітос макайте в сальсу чи сметану.

Салат з креветками, кукурудзою та авокадо

3. Салат з креветками, кукурудзою та авокадо

Інгредієнти:

  • 500 г креветок;
  • 1 чайна ложка спеції каджуну або суміші перців;
  • щіпка кухонної солі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • пучок салату романо;
  • 3 помідори;
  • 3 маленькі огірки;
  • 2 авокадо;
  • ½ червоної цибулини;
  • 200 г свіжої або консервованої кукурудзи:
  • 3 столові ложки лимонного соку;
  • невеликий пучок кінзи;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • 1 чайна ложка морської солі;
  • щіпка чорного перцю;
  • улюблені спеції – за смаком.

Процес приготування

Промийте та очистіть креветки. Викладіть у глибоку тарілку і додайте каджун чи суміш перців, звичайну сіль та тиск часник, перемішайте.

В антипригарній каструлі розігрійте вершкове масло та обсмажте креветки на середньому вогні до прозорості. Викладіть у миску.

Крупно наріжте помиті салат, помідори та огірок, очищене авокадо порубайте кубиками, а цибулю півкільцями. Додайте кукурудзу і перемішайте з креветками.

Змішайте лимонний сік, дрібно нарізану кінзу та оливкову олію. Посипте морською сіллю, чорним перцем і улюбленими спеціями, перемішайте і заправте салат.

Салат з креветками, квасолею та італійськими травами

4. Салат з креветками, квасолею та італійськими травами

Інгредієнти:

  • 450 г креветок;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 столові ложки винного оцту;
  • 1 столова ложка приправи "Італійські трави";
  • 1 чайна ложка солі;
  • 200 г помідорів чері;
  • 1 невелика червона цибулина;
  • 400 г білої консервованої квасолі;
  • великий пучок салату.

Процес приготування

Помийте, очистіть та відваріть креветки.

Збийте оливкову олію, винний оцет, приправу та сіль. Полийте заправкою креветки, накрийте харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 4 години.

Наріжте помідори половинками, а цибуля кубиками. Додайте квасолю та перемішайте овочі. Викладіть їх на листя салату, зверху помістіть охолоджені креветки.

Різотто з креветками та білим вином

5. Різотто з креветками та білим вином

Інгредієнти:

  • 30 г вершкового масла;
  • 400-500 г креветок;
  • сіль, перець – за смаком;
  • ½ цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 85 мл сухого білого вина;
  • 270 г рису арборіо;
  • 750 мл курячого бульйону ;
  • 250 мл молока кімнатної температури;
  • 40 г пармезану;
  • 150 г замороженого горошку.

Процес приготування

Розігрійте 10 г масла в каструлі на середньому вогні, викладіть очищені креветки в один шар. Посоліть і поперчіть. Готуйте 1½ хвилини, переверніть і смажте ще 1 хвилину, потім помістіть у тарілку. Так само приготуйте всі креветки.

Очистіть і дрібно нарубайте цибулю та часник. Додайте 10 г масла та обсмажте овочі у тій же каструлі до прозорості. Налийте вино та доведіть до кипіння. Варіть, доки різкий запах алкоголю не вивітриться.

Насипте рис і перемішуйте 30 секунд. Влийте 500 мл курячого бульйону та залиште на повільному вогні до кипіння.

Додайте молоко і бульйон, що залишився. Перемішайте та готуйте 3 хвилини. Потім знову перешкодити і залишити ще на 2 хвилини.

Натріть пармезан і покладіть у рис разом із горошком. Посоліть, поперчіть, додайте креветки, масло, що залишилося і перемішайте. Потім зніміть різотто з вогню.

Овочі по-китайськи з креветками

6. Овочі по-китайськи з креветками

Інгредієнти:

  • 500 г креветок;
  • 1 столова ложка сушеного імбиру;
  • ¼ чайної ложки білого перцю;
  • дрібка солі;
  • 2-3 столові ложки соєвого соусу + для подачі;
  • 1 чайна ложка кунжутної олії;
  • 2 болгарські перці;
  • 1 стебло селери;
  • 1 морква;
  • 2 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • 100 г зеленого горошку.

Процес приготування

Очистіть креветки і змішайте з імбиром, білим перцем, сіллю та соєвим соусом.

Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні. Викладіть креветки і готуйте 1 хвилину, потім переверніть і смажте ще 1 хвилину.

Помийте, очистіть і наріжте болгарський перець, селеру і моркву соломкою, цибулю півкільцями. Подрібніть часник. Перемішайте овочі, додайте горошок і відправте до креветок. Смажте інгредієнти 1 хвилину на сильному вогні.

При подачі страву можна полити соєвим соусом.

Медові креветки з волоськими горіхами

7. Медові креветки з волоськими горіхами

Інгредієнти:

  • 250 мл води;
  • 200 г цукру;
  • 200 г волоських горіхів;
  • 500 г креветок;
  • дрібка солі;
  • щіпка чорного перцю;
  • 2 яйця;
  • 160 г кукурудзяного крохмалю;
  • рослинна олія – ​​для смаження;
  • 4 столові ложки майонезу ;
  • 2 столові ложки меду;
  • 2 столові ложки збитих вершків;
  • зелена цибуля – для подачі.

Процес приготування

У невеликій каструлі змішайте воду та цукор. Доведіть до кипіння на середньому вогні, додайте волоських горіхів і варіть 2 хвилини. Викладіть ядра в миску і остудіть.

Промийте і очистіть креветки, промокніть серветками, посоліть і поперчіть. Збийте яйця у глибокій мисці. Паніруйте креветки, спочатку занурюючи їх у яйця, а потім у крохмаль.

Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні. Обсмажте креветки за 3-4 хвилини до золотистого кольору. Помістіть до волоських горіхів.

Змішайте майонез, мед та вершки і викладіть отриману суміш на креветки. При подачі страву можна прикрасити нарізаною зеленою цибулею.

Енчілада з креветками та болгарським перцем

8. Енчілада з креветками та болгарським перцем

Мексиканська енчілада – це рулетики, запечені у духовці під соковитим соусом. Найчастіше страву готують із м'ясом та овочами. Тортільї можна замінити лавашем із пшеничного борошна.

Інгредієнти:

  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • 1 перець халапеньо;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 500 г креветок;
  • дрібка солі;
  • щіпка чорного перцю;
  • 4 столові ложки вершкового масла;
  • 4 столові ложки борошна;
  • 400 мл молока;
  • 100 г сметани для подачі;
  • 1 зелений перець чилі;
  • 1 чайна ложка сухого кмину;
  • 8 тортилій;
  • 250 г сиру;
  • пучок кінзи.

Процес приготування

Очистіть цибулю та часник, помийте болгарський перець і халапеньо і видаліть насіння. Перці та цибулю наріжте кубиками. Розігрійте оливкову олію в сковороді на середньому вогні, обсмажуйте подрібнений часник 1 хвилину, додайте решту інгредієнтів і готуйте ще 7 хвилин. Заберіть овочі з вогню.

Креветки промийте, очистіть та розріжте на половинки. Посоліть, поперчіть та обсмажте на сковороді за 5 хвилин, постійно помішуючи. Викладіть на тарілку.

Розтопіть вершкове масло в каструлі на середньому вогні. Додайте борошно, молоко і сметану, і помішуйте, поки не залишиться грудочок. Киньте дрібно нарізаний чилі, кмин і варіть 5 хвилин на повільному вогні.

На невеликий лист вилийте половину молочного соусу.

На кожну тортилью викладіть по 1 столовій ложці овочів та креветок, посипте тертим сиром і поверніть у трубочку. Половину сиру необхідно залишити для посипання.

Укладіть заготовки на деко швом вниз, залийте соусом, що залишився, посипте сиром. Залишіть духовці в 200°C на 30 хвилин.

При подачі прикрасьте блюдо дрібно нарізаною кінзою та сметаною.

Човники із цукіні з креветками

9. Човники із цукіні з креветками

Інгредієнти:

  • 4 великі цукіні;
  • дрібка солі;
  • щіпка перцю;
  • 1 гілочка чебрецю;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 400 г креветок;
  • 2 помідори;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 г густих вершків;
  • 100 г пармезану;
  • ½ лимона;
  • 100 г моцарелли;
  • петрушка – для подачі.

Процес приготування

Помийте, розріжте цукіні вздовж і звільніть середину кожного овочу, щоб вийшов човен. М'якуш залиште для начинки. Посоліть, поперчіть, посипте нарізаним чебрецем. Змастіть лист оливковою олією і відправте човники на 20 хвилин у розігріту до 180°C духовку.

У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло, додайте очищені креветки і смажте 3-4 хвилини. Викладіть на тарілку, остудіть і наріжте невеликими шматочками.

Порубайте м'якоть цукіні, помідори та часник кубиками. Помістіть на сковороду разом із креветками і обсмажуйте 1 хвилину. Додайте вершки, тертий пармезан, вичавлений сік лимона і тушкуйте ще 3 хвилини.

Заповніть човники начинкою, що вийшла. Зверху покладіть скибочки моцарелли і готуйте в духовці за температури 180°C 10 хвилин. Посипте подрібненою петрушкою перед подачею.

Паста з креветками у вершковому соусі

10. Паста з креветками у вершковому соусі

Інгредієнти:

  • 2½ чайної ложки солі;
  • 400 г фетучіні;
  • 500 г креветок;
  • перець та паприка – за смаком;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • ½ цибулини;
  • 1 зубчик часнику;
  • 130 мл білого вина;
  • 300 г вершків;
  • 200 г пармезану;
  • 3 гілочки петрушки.

Процес приготування

У каструлю з окропом додайте 2 чайні ложки солі і викладіть фетучині. Варіть до аль денте 8-10 хвилин. Злийте рідину і не промивайте макарони.

Очистіть креветки і посипте сіллю, перцем та паприкою. Помістіть їх у велику сковороду з розігрітою вершковою олією і смажте 2 хвилини на середньому вогні. Переверніть та готуйте ще 2 хвилини до прозорості. Викладіть на тарілку.

У тій же сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Подрібнену цибулю обсмажте за 3-5 хвилин до золотистого кольору. Часник порубайте і додайте до цибулі на 1 хвилину.

Залийте овочі вином та залиште на повільному вогні до вивітрювання запаху алкоголю. Додати вершки, довести до кипіння і варити 2 хвилини. Насипте 150 г сиру і перемішайте до однорідності.

Залийте фетучині соусом і посипте пасту пармезаном, що залишився, і дрібно нарізаною петрушкою.



Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.