Спробуйте такітос, човники із цукіні, різотто і не тільки.
Про що треба пам'ятати
- Північні, королівські або тигрові креветки розрізняються за розміром та вартістю. Як правило, чим більші ракоподібні, тим вони дорожчі. На смак усі види приблизно однакові. Мешканцям приморських міст пощастило: вони можуть купити свіжі креветки, проте для приготування підійдуть заморожені.
- Зазвичай креветки продаються на вагу або фасованими пакетами. Зверніть увагу на термін придатності та зовнішній вигляд. Якщо на панцирі чорні плями, продукт несвіжий, а прямі хвостики говорять, що креветки були заморожені вже мертвими. Чим менше льоду на ракоподібних, тим краще.
- Щоб правильно розморозити креветки, поставте тарілку на нижню полицю холодильника і зачекайте, доки лід розтане. Для швидкого розморожування помістіть пакет у воду кімнатної температури.
- Креветки можна готувати та їсти в панцирі, але частіше використовують очищені. Для цього необхідно відкрутити голову, відірвати лапки, зняти панцир та видалити хвіст, потягнувши на себе. Якщо бачите стравохід креветки – темну лінію вздовж спини, витягніть його.
1. Смажені креветки з часником та вермутом
Інгредієнти:
- 500 г креветок;
- сіль, чорний перець – за смаком;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 4 зубчики часнику;
- ¼ склянки сухого білого вермуту;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- ¼ чайної ложки лимонної цедри;
- 4 гілочки петрушки.
Процес приготування
Промийте та очистіть креветки, викладіть їх рівномірно на тарілку та промокніть паперовими серветками. Посоліть і поперчіть.
Розігрійте масло на сковороді і підсмажте креветки на сильному вогні за 1 хвилину. Переверніть їх, додайте дрібно нарізаний часник та залиште ще на 1 хвилину. Потім перемішайте та готуйте 2 хвилини. Викладіть креветки на тарілку.
У цю ж сковороду налийте вермут та лимонний сік. Доведіть до кипіння, рідина має трохи загуснути. Додайте цедру лимона та подрібнену петрушку. Полийте креветки соусом і перемішайте.
2. Такітос з кукурудзою та креветками
Такітос або флаутас – мексиканське блюдо на кшталт тако, скручених у трубочки. Начинку можна зробити з будь-яких овочів, а подавати закуску з соусами.
Інгредієнти:
- 2 качани свіжої кукурудзи;
- 1 столова ложка оливкової олії для змащування;
- ½ цибулини;
- 500 г креветок;
- 2 чайні ложки меленого чилі;
- ½ чайної ложки меленого кмину;
- дрібка солі;
- щіпка перцю;
- 120 г зеленого перцю чилі;
- пучок свіжої кінзи;
- 1 авокадо;
- 12 невеликих борошняних коржів або тортилій ;
- 200 г тертого сиру;
- сметана чи сальса – за смаком.
Процес приготування
Розігрійте сковороду, викладіть помиту та очищену від качанів кукурудзу. Підсмажуйте насіння без масла на сильному вогні 6–8 хвилин до коричневого кольору, постійно помішуючи. Викладіть у миску.
Налийте в сковороду олію та смажте дрібно нарізану цибулю на середньому вогні 5 хвилин. Додайте очищені креветки, мелений чилі, кмин, сіль, перець та перемішайте. Готуйте 3-5 хвилин, доки креветки не стануть прозорими. Подрібніть зелений чилі та кінзу, покладіть у сковороду і смажте 1 хвилину.
Очистіть авокадо та наріжте кубиками. Змішайте з кукурудзою та креветками.
У кожен коржик викладіть по 1 столовій ложці суміші і посипте 1-2 столовими ложками сиру. Згорніть коржики і помістіть на змащене маслом деко швом вниз. Випікайте 15-20 хвилин в розігрітій до 220°C духовці. Готові такітос макайте в сальсу чи сметану.
3. Салат з креветками, кукурудзою та авокадо
Інгредієнти:
- 500 г креветок;
- 1 чайна ложка спеції каджуну або суміші перців;
- щіпка кухонної солі;
- 2 зубчики часнику;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- пучок салату романо;
- 3 помідори;
- 3 маленькі огірки;
- 2 авокадо;
- ½ червоної цибулини;
- 200 г свіжої або консервованої кукурудзи:
- 3 столові ложки лимонного соку;
- невеликий пучок кінзи;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 1 чайна ложка морської солі;
- щіпка чорного перцю;
- улюблені спеції – за смаком.
Процес приготування
Промийте та очистіть креветки. Викладіть у глибоку тарілку і додайте каджун чи суміш перців, звичайну сіль та тиск часник, перемішайте.
В антипригарній каструлі розігрійте вершкове масло та обсмажте креветки на середньому вогні до прозорості. Викладіть у миску.
Крупно наріжте помиті салат, помідори та огірок, очищене авокадо порубайте кубиками, а цибулю півкільцями. Додайте кукурудзу і перемішайте з креветками.
Змішайте лимонний сік, дрібно нарізану кінзу та оливкову олію. Посипте морською сіллю, чорним перцем і улюбленими спеціями, перемішайте і заправте салат.
4. Салат з креветками, квасолею та італійськими травами
Інгредієнти:
- 450 г креветок;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 2 столові ложки винного оцту;
- 1 столова ложка приправи "Італійські трави";
- 1 чайна ложка солі;
- 200 г помідорів чері;
- 1 невелика червона цибулина;
- 400 г білої консервованої квасолі;
- великий пучок салату.
Процес приготування
Помийте, очистіть та відваріть креветки.
Збийте оливкову олію, винний оцет, приправу та сіль. Полийте заправкою креветки, накрийте харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 4 години.
Наріжте помідори половинками, а цибуля кубиками. Додайте квасолю та перемішайте овочі. Викладіть їх на листя салату, зверху помістіть охолоджені креветки.
5. Різотто з креветками та білим вином
Інгредієнти:
- 30 г вершкового масла;
- 400-500 г креветок;
- сіль, перець – за смаком;
- ½ цибулини;
- 2 зубчики часнику;
- 85 мл сухого білого вина;
- 270 г рису арборіо;
- 750 мл курячого бульйону ;
- 250 мл молока кімнатної температури;
- 40 г пармезану;
- 150 г замороженого горошку.
Процес приготування
Розігрійте 10 г масла в каструлі на середньому вогні, викладіть очищені креветки в один шар. Посоліть і поперчіть. Готуйте 1½ хвилини, переверніть і смажте ще 1 хвилину, потім помістіть у тарілку. Так само приготуйте всі креветки.
Очистіть і дрібно нарубайте цибулю та часник. Додайте 10 г масла та обсмажте овочі у тій же каструлі до прозорості. Налийте вино та доведіть до кипіння. Варіть, доки різкий запах алкоголю не вивітриться.
Насипте рис і перемішуйте 30 секунд. Влийте 500 мл курячого бульйону та залиште на повільному вогні до кипіння.
Додайте молоко і бульйон, що залишився. Перемішайте та готуйте 3 хвилини. Потім знову перешкодити і залишити ще на 2 хвилини.
Натріть пармезан і покладіть у рис разом із горошком. Посоліть, поперчіть, додайте креветки, масло, що залишилося і перемішайте. Потім зніміть різотто з вогню.
6. Овочі по-китайськи з креветками
Інгредієнти:
- 500 г креветок;
- 1 столова ложка сушеного імбиру;
- ¼ чайної ложки білого перцю;
- дрібка солі;
- 2-3 столові ложки соєвого соусу + для подачі;
- 1 чайна ложка кунжутної олії;
- 2 болгарські перці;
- 1 стебло селери;
- 1 морква;
- 2 цибулини;
- 3 зубчики часнику;
- 100 г зеленого горошку.
Процес приготування
Очистіть креветки і змішайте з імбиром, білим перцем, сіллю та соєвим соусом.
Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні. Викладіть креветки і готуйте 1 хвилину, потім переверніть і смажте ще 1 хвилину.
Помийте, очистіть і наріжте болгарський перець, селеру і моркву соломкою, цибулю півкільцями. Подрібніть часник. Перемішайте овочі, додайте горошок і відправте до креветок. Смажте інгредієнти 1 хвилину на сильному вогні.
При подачі страву можна полити соєвим соусом.
7. Медові креветки з волоськими горіхами
Інгредієнти:
- 250 мл води;
- 200 г цукру;
- 200 г волоських горіхів;
- 500 г креветок;
- дрібка солі;
- щіпка чорного перцю;
- 2 яйця;
- 160 г кукурудзяного крохмалю;
- рослинна олія – для смаження;
- 4 столові ложки майонезу ;
- 2 столові ложки меду;
- 2 столові ложки збитих вершків;
- зелена цибуля – для подачі.
Процес приготування
У невеликій каструлі змішайте воду та цукор. Доведіть до кипіння на середньому вогні, додайте волоських горіхів і варіть 2 хвилини. Викладіть ядра в миску і остудіть.
Промийте і очистіть креветки, промокніть серветками, посоліть і поперчіть. Збийте яйця у глибокій мисці. Паніруйте креветки, спочатку занурюючи їх у яйця, а потім у крохмаль.
Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні. Обсмажте креветки за 3-4 хвилини до золотистого кольору. Помістіть до волоських горіхів.
Змішайте майонез, мед та вершки і викладіть отриману суміш на креветки. При подачі страву можна прикрасити нарізаною зеленою цибулею.
8. Енчілада з креветками та болгарським перцем
Мексиканська енчілада – це рулетики, запечені у духовці під соковитим соусом. Найчастіше страву готують із м'ясом та овочами. Тортільї можна замінити лавашем із пшеничного борошна.
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1 червоний болгарський перець;
- 1 перець халапеньо;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 500 г креветок;
- дрібка солі;
- щіпка чорного перцю;
- 4 столові ложки вершкового масла;
- 4 столові ложки борошна;
- 400 мл молока;
- 100 г сметани для подачі;
- 1 зелений перець чилі;
- 1 чайна ложка сухого кмину;
- 8 тортилій;
- 250 г сиру;
- пучок кінзи.
Процес приготування
Очистіть цибулю та часник, помийте болгарський перець і халапеньо і видаліть насіння. Перці та цибулю наріжте кубиками. Розігрійте оливкову олію в сковороді на середньому вогні, обсмажуйте подрібнений часник 1 хвилину, додайте решту інгредієнтів і готуйте ще 7 хвилин. Заберіть овочі з вогню.
Креветки промийте, очистіть та розріжте на половинки. Посоліть, поперчіть та обсмажте на сковороді за 5 хвилин, постійно помішуючи. Викладіть на тарілку.
Розтопіть вершкове масло в каструлі на середньому вогні. Додайте борошно, молоко і сметану, і помішуйте, поки не залишиться грудочок. Киньте дрібно нарізаний чилі, кмин і варіть 5 хвилин на повільному вогні.
На невеликий лист вилийте половину молочного соусу.
На кожну тортилью викладіть по 1 столовій ложці овочів та креветок, посипте тертим сиром і поверніть у трубочку. Половину сиру необхідно залишити для посипання.
Укладіть заготовки на деко швом вниз, залийте соусом, що залишився, посипте сиром. Залишіть духовці в 200°C на 30 хвилин.
При подачі прикрасьте блюдо дрібно нарізаною кінзою та сметаною.
9. Човники із цукіні з креветками
Інгредієнти:
- 4 великі цукіні;
- дрібка солі;
- щіпка перцю;
- 1 гілочка чебрецю;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 400 г креветок;
- 2 помідори;
- 3 зубчики часнику;
- 50 г густих вершків;
- 100 г пармезану;
- ½ лимона;
- 100 г моцарелли;
- петрушка – для подачі.
Процес приготування
Помийте, розріжте цукіні вздовж і звільніть середину кожного овочу, щоб вийшов човен. М'якуш залиште для начинки. Посоліть, поперчіть, посипте нарізаним чебрецем. Змастіть лист оливковою олією і відправте човники на 20 хвилин у розігріту до 180°C духовку.
У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло, додайте очищені креветки і смажте 3-4 хвилини. Викладіть на тарілку, остудіть і наріжте невеликими шматочками.
Порубайте м'якоть цукіні, помідори та часник кубиками. Помістіть на сковороду разом із креветками і обсмажуйте 1 хвилину. Додайте вершки, тертий пармезан, вичавлений сік лимона і тушкуйте ще 3 хвилини.
Заповніть човники начинкою, що вийшла. Зверху покладіть скибочки моцарелли і готуйте в духовці за температури 180°C 10 хвилин. Посипте подрібненою петрушкою перед подачею.
10. Паста з креветками у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 2½ чайної ложки солі;
- 400 г фетучіні;
- 500 г креветок;
- перець та паприка – за смаком;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- ½ цибулини;
- 1 зубчик часнику;
- 130 мл білого вина;
- 300 г вершків;
- 200 г пармезану;
- 3 гілочки петрушки.
Процес приготування
У каструлю з окропом додайте 2 чайні ложки солі і викладіть фетучині. Варіть до аль денте 8-10 хвилин. Злийте рідину і не промивайте макарони.
Очистіть креветки і посипте сіллю, перцем та паприкою. Помістіть їх у велику сковороду з розігрітою вершковою олією і смажте 2 хвилини на середньому вогні. Переверніть та готуйте ще 2 хвилини до прозорості. Викладіть на тарілку.
У тій же сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Подрібнену цибулю обсмажте за 3-5 хвилин до золотистого кольору. Часник порубайте і додайте до цибулі на 1 хвилину.
Залийте овочі вином та залиште на повільному вогні до вивітрювання запаху алкоголю. Додати вершки, довести до кипіння і варити 2 хвилини. Насипте 150 г сиру і перемішайте до однорідності.
Залийте фетучині соусом і посипте пасту пармезаном, що залишився, і дрібно нарізаною петрушкою.