Для повноцінної життєдіяльності організму дуже важливо своєчасно отримувати всі необхідні вітаміни та мінерали. Однією з найголовніших поживних речовин є вітамін D, який ще заведено називати сонячним нутрієнтом, оскільки наш організм здатний виробляти сполуку природним шляхом під дією сонячного світла. Ця поживна речовина належить до категорії жиророзчинник сполук, тож має здатність зберігатися у печінці та інших жирових тканинах у разі невикористання. Втім дефіцит вітаміну D є достатньо поширеною проблемою у всіх країнах світу. Про ці та інші цікаві факти поговоримо у статті.
Джерела вітаміну D
Насправді вітамін D є гормоном, який хімічно дуже схожий на естроген, тестостерон, а також прогестерон. Він є дуже важливим для організму, оскільки підтримує безліч важливих функцій. Щоб отримати достатню кількість вітаміну D необхідно щодня перебувати на сонці вдень приблизно 20-30 хвилин. Втім варто враховувати, що використання сонцезахисних засобів може блокувати ультрафіолетові промені, відповідно заважаючи синтезу важливої поживної речовини.
Від кольору шкіри також залежить ефективність отримання вітаміну D. Висока концентрація меланіну зумовлює темніший відтінок шкіри, який сприяє поглинанню та блокуванню ультрафіолетового світла. Це своєю чергою блокує виробництво поживної речовини клітинами. Тому зазвичай люди із темним кольором шкіри потребують більшої кількості сонячних променів для генерації потрібної кількості нутрієнта.
Не менш важливо вживати у їжу різноманітні продукти, в яких міститься вітамін D. В раціоні має бути присутньою жирна риба на кшталт лосося, сардини, тунця. Велика концентрація нутрієнта міститься у жовтках яєць. Чимало молочних продуктів (зокрема йогуртів) збагачено поживною речовиною. Деякі гриби (зокрема ті, що вирощуються під ультрафіолетовим світлом) також містять вітамін D.
Крім того, існують спеціальні харчові добавки, які дозволяють отримувати щоденну норму нутрієнта. Наприклад, Вiтамiн D3 2000IU від Bluebonnet Nutrition має чудову абсорбцію шляхом включення до формули масла сафлору.
Переваги вітаміну D
Цей корисний елемент сприяє регуляції та засвоєнню кальцію, завдяки чому забезпечується здоров’я зубів та кісток. Якщо в організмі буде присутній брак обох нутрієнтів, це може призвести до ранньої втрати зубів, а також болю у суглобах.
Однією з найважливіших переваг вітаміну D є підтримка та зміцнення імунної системи. Річ у тім, що він стимулює вироблення Т-клітин, а також формування належної відповіді на всі патогени. Чимало досліджень довели, що регулярне вживання харчових добавок з вітаміном D зменшує тяжкість та тривалість COVID-19.
Також спеціалісти наполегливо радять контролювати рівень вітаміну D в організмі, оскільки нутрієнт здатний запобігати певним типам раку. Низка експериментів довела, що жиророзчинна речовина сприяє відновленню та регенерації клітин. Це своєю чергою призводить до зменшення росту ракових пухлин: зокрема, стимулюючи загибель клітин, які можуть бути пошкоджені онкологією.
Важливо й те, що вітамін D покращує роботу мозку. Він активує синтез нейромедіаторів, а також сприяє відновленню нервів. Крім того, поживна речовина сприяє захисту нейронів та зменшенню запалень у мозку. Достатня кількість вітаміну D в організмі оптимізує загальну функцію мозку, а також сприяє швидшому реагуванню.
Важливо й те, що вітамін D покращує щоденний настрій: особливо в зимовий період, коли присутня найменша активність ультрафіолетового випромінювання. Річ у тім, що зниження рівня поживної речовини впливає на рівень серотоніну в мозку – важливого гормону, який регулює настрій.
Додатково вітамін D сприяє втраті ваги. Дослідження показали, що поєднання правильної дієти, вживання харчових добавок та фізичних вправ полегшує процес схуднення. Нутрієнт бере участь у зниженні рівня жиру в організмі. Зазвичай люди з дефіцитом елемента мають більший ризик ожиріння та розвитку різних ускладнень.
Чимало досліджень показали, що низький рівень вітаміну D може стати причиною збільшення ризику запального захворювання суглобів – ревматоїдного артриту. Саме тому важливо регулярно отримувати необхідну дозу нутрієнта, щоб зменшити тяжкість та не допустити розвитку: як цього захворювання, так і будь-яких інших аутоімунних.