Варення та джеми ми готуємо влітку, щоб узимку насолоджуватися їхнім ароматом і солодкістю. Однак іноді трапляється неприємне: вони можуть зацукруватися, ставши густими і не такими смачними. Давайте розберемося, чому це відбувається, і дізнаємося, як легко виправити ситуацію.
Чому кристалізується цукор у варенні: головні помилки
Основна причина, через яку джем або варення зацукровуються, – порушення технології приготування. Ймовірно, ви додали занадто багато цукру, що призвело до утворення кристалів. Також необхідно щільно закрити кришку банки під час консервування, щоб уникнути потрапляння повітря.
Окремо варто згадати звичку куштувати варення до закриття: коли ви занурюєте ложку в солодку масу, потім до рота і знову у варення, це може сприяти появі кристалів і навіть цвілі.
Як варити варення, щоб воно не зацукрувалося
Якщо ваше варення зацукрувалося, не варто впадати у відчай, такий продукт можна безпечно вживати в їжу. Зацукровування не робить його шкідливим для організму, але, звісно ж, хочеться насолоджуватися якісним продуктом. Щоб уникнути кристалізації в майбутньому, рекомендується дотримуватися кількох простих порад.
- Завжди дотримуйтеся пропорцій і не сипте цукор «на око».
- До кислих ягід і фруктів додавайте більше цукру, ніж до солодких, оскільки вони потребують більшої кількості цукру для консервування.
- Використовуйте метод переривчастого варіння: доведіть варення до кипіння, потім вимкніть, остудіть і знову доведіть до кипіння. Так повторіть 3-4 рази.
Щоб запобігти зацукровуванню, ви можете додати у варення перед закручуванням крохмаль (150 г на 1 кг ягід) або лимонну кислоту (5 гр, розчинених у 50 мл води, на 1 кг ягід).
Як виправити зацукроване варення: лайфхаки
Якщо ваше варення все-таки зацукрувалося, не впадайте у відчай, це можна виправити. Ось кілька простих кроків:
- Спорудіть водяну баню, використовуючи каструлю з водою і друшляк.
- Відкрийте банку із зацукрованим варенням і поставте її на друшляк.
- Додайте всередину банки 2-3 столові ложки води.
- Поставте конструкцію на вогонь і нагрівайте до закипання варення.
- Після цього вимкніть вогонь і залиште банку з варенням на водяній бані до повного охолодження.
- Розлийте варення по нових банках і щільно закрийте кришками.
Якщо у вас немає можливості створити водяну баню, можна скористатися мікрохвильовкою. Просто помістіть зацукроване варення в мікрохвильовку і увімкніть її на повну потужність на 5-7 хвилин. Після цього продукт стане більш рідким і його можна буде використовувати для випічки або відразу вжити в їжу.