1. Класичні сирники з яйцем та борошном
Інгредієнти:
- 250 г сиру;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка цукру;
- 1½ – 2 столові ложки борошна.
Процес приготування
Змішайте сир, яйце та цукор. Маса має бути однорідної консистенції. Всипте в неї борошно, ретельно перемішайте і починайте смажити.
2. Сирники з манкою без борошна
Інгредієнти:
- 600 г сиру;
- 1 яйце;
- 3 столові ложки манної крупи;
- 2-3 столові ложки цукру;
- дрібка солі.
Процес приготування
Змішайте сир, яйце, манку, цукор та сіль до однорідної консистенції. Заберіть тісто в холодильник на 1 годину, а потім обсмажте.
3. Сирники без борошна з манкою та крохмалем
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 2 столові ложки манної крупи;
- 500 г сиру;
- 3 столові ложки цукру;
- 2 чайні ложки картопляного крохмалю.
Процес приготування
Злегка збийте яйця, всипте манку, перемішайте і залиште на кілька хвилин. Змішайте сир із яєчною сумішшю. Всипте в однорідну масу цукор і крохмаль і ретельно перемішайте. Обсмажуйте до золотистої скоринки.
4. Сирники без яєць та борошна
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 2 столові ложки манної крупи;
- 1-2 столові ложки цукру;
- дрібка солі.
Процес приготування
Змішайте сир, манку, цукор та сіль. Залишіть масу настоюватися на 15-30 хвилин. Потім зліпіть і посмажте сирники.
5. Сирники з рисовим борошном
Інгредієнти:
- 400 г сиру;
- 3 столові ложки рисового борошна;
- 1 яйце;
- 1-2 столові ложки цукру;
- дрібка солі.
Процес приготування
Перемішайте сир, рисове борошно, яйце, цукор та сіль до однорідної консистенції. Готуйте на сковороді чи духовці.
6. Сирники з яблуками
Інгредієнти:
- 500 г сиру;
- 2 яйця;
- 2 яблука;
- 2-3 столові ложки цукру;
- 4-5 столових ложок борошна.
Процес приготування
Ретельно змішайте сир з яйцями. Очистіть яблука та натріть на великій тертці. Додайте їх разом із цукром до сиру і добре перемішайте. Всипте муку, борошно і розмішайте ще раз. Обсмажте до рум'яної скоринки.
7. Сирники з бананом без яєць
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 1-2 столові ложки манної крупи;
- 1 столова ложка борошна;
- 1 столова ложка цукру;
- 1 стиглий банан.
Процес приготування
Змішайте сир з манкою, борошном та цукром. Пюруйте або дрібно натріть банан. Додайте його до сиру та ретельно перемішайте. Готуйте на сковороді чи духовці.
8. Сирники з гарбузом
Інгредієнти:
- 100 г вареного гарбуза;
- 1 чайна ложка кориці;
- 250 г сиру;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка манної крупи;
- дрібка солі;
- 1-2 столові ложки цукру;
- 2-3 столові ложки борошна.
Процес приготування
Пюрируйте гарбуз і додайте до нього корицю. Змішайте сир, яйце, манку, сіль, цукор і гарбуз і залиште на 20 хвилин. Додайте борошно до тіста і ретельно перемішайте. Готуйте до золотистої скоринки.
9. Сирники з морквою
Інгредієнти:
- 1 морква;
- 250 г сиру;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка борошна;
- 1 столова ложка манної крупи;
- щіпка цукру.
Процес приготування
Моркву почистіть та подрібніть на тертці. Змішайте овоч із сиром, яйцем, борошном, манною крупою та цукром. Поставте масу в холодильник на 20-30 хвилин, а потім посмажте сирники.
10. Сирники з картоплею
Інгредієнти:
- 1 варена картоплина ;
- 250 г сиру;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка борошна;
- 1 чайна ложка цукру;
- дрібка солі.
Процес приготування
Натріть картоплю на дрібній тертці. Змішайте з сиром, яйцем, борошном, цукром та сіллю. Отриману масу охолодіть протягом 20-30 хвилин. Після цього приготуйте на сковороді або в духовці.
7 секретів ідеальних сирників
- Успіх страви залежить від сиру. Він має бути свіжим, якісним та з однорідною текстурою. Якщо крупинки все ж таки є, перетріть їх через сито або збийте блендером. Сир не повинен бути дуже м'яким (або мокрим), інакше вам буде складно ліпити і готувати сирники.
- Не кладіть надто багато цукру, інакше сирники можуть підгоріти. Якщо вони здадуться недостатньо солодкими, подавайте їх з медом, згцщеним молоком, сиропом або варенням . До речі, у такому разі можна взагалі обійтися без цукру.
- Урізноманітнити смак та аромат звичайних сирників допоможуть горіхи, сухофрукти, кокосова стружка, кориця, ванілін, цитрусова цедра. Додайте їх на свій смак, але не переборщуйте.
- Тісто має бути досить густим, щоб із нього легко ліпилися кульки. Нічого страшного, якщо воно трохи липне до рук: просто покрийте долоні водою, олією або борошном. Але якщо, незважаючи на першу пораду, ви взяли м'який сир і тісто вийшло рідким, додайте трохи борошна чи манки. Тільки акуратно, інакше сирники стануть гумовими та не такими смачними.
- Щоб сформувати сирники, зачерпуйте приблизно по 1 столовій ложці підготовленого тесту та перекладайте в руку. Скачайте з тіста кульки і сплющіть їх. Як правило, сирники перед смаженням обвалюють у невеликій кількості борошна чи манки — так вони не чіпляються до сковороди. Сирні кульки можна сплющити відразу в борошні. Якщо у вас антипригарна сковорода або просто впевнені, що сирники посмажуться без проблем, пропускайте цей крок.
Є й інший спосіб формування: присипте стіл мукою, викладіть туди все тісто і скачайте в ковбаску. Потім розріжте її на рівні шайбочки, надайте їм потрібну форму і, якщо треба, обваляйте в борошні. - Розігрійте сковороду та змастіть її олією. Антипригарний посуд змащувати необов'язково. Викладіть сирники в один шар. Якщо їх багато, готуйте партіями. Обсмажуйте 3-4 хвилини на середньому вогні, поки низ сирників не покриється золотистою скоринкою. Потім переверніть їх, трохи зменшіть вогонь і готуйте ще приблизно стільки ж.
- Сирники можна запекти у духовці. Викладіть їх на деко, застелене силіконовим килимком або якісним пергаментним папером. При температурі 180 °C випікайте приблизно 15 хвилин. Потім акуратно переверніть сирники та готуйте ще 10 хвилин.