Заготовити овочі можна у свіжому або бланшованому вигляді, тертими або нарізаними.
Як підготувати кабачки до заморозки
Для заготівлі вибирайте молоді плоди, в яких ще не дозріло насіння. Такі кабачки містять менше води і не будуть розповзатися після розморожування.
Ретельно помийте овочі під проточною водою і витріть насухо рушником. Огляньте кабачки і виріжте ножем пошкоджені або підгнилі ділянки. Видаліть плодоніжку та хвостик.
Молоді кабачки можна нарізати кружальцями або півкружальцями завтовшки близько 0,5 см.
Ще один варіант – нарізка кубиками. Шматочки можна робити більшими або меншими за вашим бажанням.
Як заморозити свіжі кабачки
- Розкладіть шматочки кабачків в один шар на обробній дошці, підносі або на дні шухляди морозильної камери, попередньо застеливши поверхню пергаментом або харчовою плівкою.
- Відправте овочі заморожуватися щонайменше на годину.
- Дістаньте кабачки і розфасуйте шматочки по звичайних пакетах або пакетах, що застібаються.
- Злегка натисніть на упаковку, щоб випустити зайве повітря, і зав'яжіть або закрийте її.
- Знову відправте овочі в морозилку – на зберігання.
У такому вигляді шматочки не прилипатимуть один до одного, і ви завжди зможете взяти потрібну кількість із пакета.
Як заморозити бланшовані кабачки
Попередня теплова обробка зробить заморожені овочі більш м'якими та ніжними.
- Поставте каструлю з водою на вогонь.
- Щойно рідина закипить, опустіть у неї кабачки на 2-3 хвилини.
- Поки овочі варяться, наповніть миску холодною водою і льодом.
- Відкиньте кабачки на друшляк і дайте зайвій рідині стекти.
- Помістіть овочі в миску з водою і льодом і почекайте, поки шматочки охолонуть.
- Знову відкиньте кабачки на друшляк і дайте стекти зайвій воді.
- Покладіть шматочки в пакет, натисніть на нього, щоб випустити повітря, зав'яжіть упаковку або застебніть застібку.
- Відправте наповнені пакети на зберігання в морозилку.
Як заморозити терті кабачки
Така заготівля стане в пригоді для приготування оладок, запіканок та інших страв, де потрібні подрібнені овочі.
- Натріть кабачки на крупній тертці.
- Ретельно відіжміть овочеву масу, щоб позбутися зайвої вологи.
- Покладіть подрібнені кабачки в пакет.
- Злегка притисніть його, щоб надати плоску форму і випустити зайве повітря.
- Закрийте застібку або зав'яжіть упаковку.
- Відправте кабачки в морозилку.