×
Поиск по сайту


Що робити, коли мучить печія

8
жовтня
2022
Скакун Анастасія Макарівна10531Здоров'я /

Що робити, коли мучить печія

Що таке печія

Печія – це відчуття печіння, яке іноді виникає за грудиною і піднімається до горла. Воно виникає через те, що шлунковий сік випадково потрапляє в стравохід і дратує його стінки. Цей процес називається кислотним рефлюксом.

Кислотний рефлюкс зазвичай виникає або посилюється після їжі, увечері, в положенні лежачи або при нахилах.

Іноді зі печією стикається майже кожен. Якщо напади повторюються регулярно, хоча б кілька разів на тиждень, медики говорять про гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ).

Звідки береться печія

У нормі стравохід забезпечує односторонній рух їжі чи рідини. Коли ви ковтаєте, кільце з м'язів у нижній частині (так званий сфінктер стравоходу) розслабляється, щоб пропустити пережоване в шлунок. Потім знову стискається, щоб не випустити вміст органу назад.

Але іноді сфінктер слабшає. Або занадто розслабляється – це може відбуватися, зокрема, під дією деяких з'їдених продуктів. Або, наприклад, тиск у шлунку зростає настільки, що м'язове кільце не витримує навантаження та розтягується. І тоді вміст органу разом із шлунковим соком піднімається вище стравоходом, викликаючи печіння.

Чим небезпечна печія і коли треба якнайшвидше звернутися до лікаря

Сама по собі печія, особливо якщо вона з'являється нечасто, нічим не загрожує. Але ось ГЕРХ – стан далеко не нешкідливий: регулярні викиди шлункового соку можуть пошкодити стравохід, ускладнити ковтання, викликати перманентне відчуття кома в горлі і навіть призвести до переродження епітелію стравоходу (так званого синдрому Барретта), а згодом, якщо не пощастить, і раку.

Небезпечне й інше: під печію можуть маскуватися серйозніші проблеми зі здоров'ям. Зокрема – інфаркт.

Терміново викликайте швидку, якщо окрім печії ви відчуваєте:

  • сильний біль чи тиск у грудях;
  • біль у грудях, який віддає в руку чи щелепу;
  • проблеми із диханнямм (це може бути задишка або просто відчуття, що неможливо зробити вдих на повні груди).

Заплануйте візит до гастроентеролога найближчим часом, якщо:

  • печія виникає частіше двох разів на тиждень;
  • симптоми зберігаються, незважаючи на те, що ви вже зверталися до лікаря і приймаєте рекомендовані ним засоби;
  • у вас виникли проблеми з ковтанням;
  • вас переслідує нудота або безпідставне блювання;
  • ви втрачаєте вагу через постійний поганий апетит або неприємні відчуття при ковтанні.

Як лікуватиме печію лікар

Жодне самолікування, якщо у вас є перелічені вище ознаки, неприпустимо. Важливо розуміти, що регулярна печія – це не самостійне захворювання, а симптом якихось порушень у роботі організму. Найчастіше йдеться про ГЕРХ, однак у деяких випадках печінням за грудиною є проявом стенокардії, грижи стравохідного отвору діафрагми або навіть рак стравоходу. У чому саме проблема, може дізнатися тільки лікар.

Щоб встановити точний діагноз, гастроентеролог розпитає вас про самопочуття, проведе фізичний огляд та, можливо, призначить додаткові обстеження. Наприклад, відправить на рентген: з'ясувати, в якому стані знаходяться стравохід та шлунок. Або на ендоскопію: під час цієї процедури стравохід введуть оптичний зонд, який дозволить у подробицях розглянути стан стінок органу.

Коли буде поставлено діагноз, лікар призначить лікування.

Як позбутися печії прямо зараз

Тільки якщо небезпечних ознак немає, а печія відвідує вас нечасто, можна спробувати впоратися з нею домашніми методами. Який із них виявиться найбільш ефективним у вашому випадку, передбачити не можна. Тому експериментуйте з усіма по черзі.

  1. Прийміть ліки-антациди. Так називаються безрецептурні препарати, які швидко нейтралізують шлунковий сік і таким чином зменшують подразнення стравоходу. Врахуйте: вилікувати антацидами вже пошкоджений стравохід неможливо. Знадобляться серйозніші медикаменти, які пропише вам лікар.
  2. Підніміть плечі та голову. Якщо ви лежите – встаньте. Або хоча б підкладіть під голову подушку вище. Це утруднить шлях шлункового соку в стравохід.
  3. Пожуйте жуйку . В одному невеликому дослідженні виявилося, що, якщо використовувати гумку протягом півгодини, печія відступає. Це пов'язано з тим, що жуйка стимулює вироблення слини, яка, своєю чергою, змиває шлунковий сік зі стінок стравоходу.
  4. Прийміть содовий розчин – він є аналогом антацидів. Розмішайте чайну ложку харчової соди у склянці теплої води та вживайте невеликими ковтками.
  5. Випийте молока. Але лише знежиреного: жир може зробити кислотний рефлюкс більш вираженим. Молоко створить тимчасовий бар'єр між стравоходом та кислим вмістом шлунка і завдяки цьому швидко зменшить печіння.
  6. Випийте трав'яного чаю – підійде ромашковий, імбирний або з солодкою. Такі напої можуть зменшувати подразнення стравоходу. Залийте окропом чайну ложку сушеної ромашки, солодки або натертого кореня імбиру або заваріть готовий чай у пакетику.
  7. Випийте домашнього лимонаду. Хоча лимонний сік, очевидно, кислий, його невелика кількість, змішана з водою, може знижувати кислотність шлунка при перетравленні. Цей засіб допомагає не всім. Але якщо вирішите скуштувати, готувати лимонад потрібно так: розмішайте столову ложку лимонного соку в склянці теплої води. І випийте за 20 хвилин до прийняття їжі.

Як запобігти печії в майбутньому

Найчастіше, щоб забути про неприємні відчуття за грудиною після їжі, достатньо трохи змінити спосіб життя:

  1. Позбавтеся зайвої ваги. Жирові відкладення навколо талії тиснуть на шлунок, змушуючи сік підніматися стравоходом.
  2. Уникайте тісного одягу. Занадто щільні джинси, майки, що облягають, тугі ремені – все це теж збільшує тиск на орган.
  3. Постарайтеся відмовитися від продуктів, які можуть спричинити печію. Це гостра їжа, цитрусові, цибуля, жирна та смажена їжа, томати та вироби з них (наприклад, кетчуп), шоколад, міцна кава, чай, газовані та алкогольні напої, перцева м'ята.
  4. Не переїдайте. Краще харчуватися невеликими порціями п'ять-шість разів на день. Занадто щільні сніданок, обід та вечеря підвищують тиск у шлунку.
  5. Не нахиляйтеся і не займайтеся спортом відразу після їжі.
  6. Не лягайте спати одразу після прийому їжі. Оптимально почекати щонайменше три години. Уникайте пізніх прийомів їжі.
  7. Підніміть узголів'я ліжка так, щоб голова і плечі знаходилися вище за живот.
  8. Відмовтеся від куріння. Воно теж провокує печію.



Комментариев: 1 RSS

1TamiLLi19-01-2023 10:24

В мене хронічний гастрит. За призначенням терапевта щорічно я пропиваю курсом Гастритол. Відразу відчувається його дія. Зникає печія та біль у шлунку. Звичайно, дієта теж важлива, але іноді я можу дозволити собі щось заборонене, але все одно ефект є. Поки що одного курсу на рік для мене достатньо.

Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.