Що таке печія
Печія – це відчуття печіння, яке іноді виникає за грудиною і піднімається до горла. Воно виникає через те, що шлунковий сік випадково потрапляє в стравохід і дратує його стінки. Цей процес називається кислотним рефлюксом.
Кислотний рефлюкс зазвичай виникає або посилюється після їжі, увечері, в положенні лежачи або при нахилах.
Іноді зі печією стикається майже кожен. Якщо напади повторюються регулярно, хоча б кілька разів на тиждень, медики говорять про гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ).
Звідки береться печія
У нормі стравохід забезпечує односторонній рух їжі чи рідини. Коли ви ковтаєте, кільце з м'язів у нижній частині (так званий сфінктер стравоходу) розслабляється, щоб пропустити пережоване в шлунок. Потім знову стискається, щоб не випустити вміст органу назад.
Але іноді сфінктер слабшає. Або занадто розслабляється – це може відбуватися, зокрема, під дією деяких з'їдених продуктів. Або, наприклад, тиск у шлунку зростає настільки, що м'язове кільце не витримує навантаження та розтягується. І тоді вміст органу разом із шлунковим соком піднімається вище стравоходом, викликаючи печіння.
Чим небезпечна печія і коли треба якнайшвидше звернутися до лікаря
Сама по собі печія, особливо якщо вона з'являється нечасто, нічим не загрожує. Але ось ГЕРХ – стан далеко не нешкідливий: регулярні викиди шлункового соку можуть пошкодити стравохід, ускладнити ковтання, викликати перманентне відчуття кома в горлі і навіть призвести до переродження епітелію стравоходу (так званого синдрому Барретта), а згодом, якщо не пощастить, і раку.
Небезпечне й інше: під печію можуть маскуватися серйозніші проблеми зі здоров'ям. Зокрема – інфаркт.
Терміново викликайте швидку, якщо окрім печії ви відчуваєте:
- сильний біль чи тиск у грудях;
- біль у грудях, який віддає в руку чи щелепу;
- проблеми із диханнямм (це може бути задишка або просто відчуття, що неможливо зробити вдих на повні груди).
Заплануйте візит до гастроентеролога найближчим часом, якщо:
- печія виникає частіше двох разів на тиждень;
- симптоми зберігаються, незважаючи на те, що ви вже зверталися до лікаря і приймаєте рекомендовані ним засоби;
- у вас виникли проблеми з ковтанням;
- вас переслідує нудота або безпідставне блювання;
- ви втрачаєте вагу через постійний поганий апетит або неприємні відчуття при ковтанні.
Як лікуватиме печію лікар
Жодне самолікування, якщо у вас є перелічені вище ознаки, неприпустимо. Важливо розуміти, що регулярна печія – це не самостійне захворювання, а симптом якихось порушень у роботі організму. Найчастіше йдеться про ГЕРХ, однак у деяких випадках печінням за грудиною є проявом стенокардії, грижи стравохідного отвору діафрагми або навіть рак стравоходу. У чому саме проблема, може дізнатися тільки лікар.
Щоб встановити точний діагноз, гастроентеролог розпитає вас про самопочуття, проведе фізичний огляд та, можливо, призначить додаткові обстеження. Наприклад, відправить на рентген: з'ясувати, в якому стані знаходяться стравохід та шлунок. Або на ендоскопію: під час цієї процедури стравохід введуть оптичний зонд, який дозволить у подробицях розглянути стан стінок органу.
Коли буде поставлено діагноз, лікар призначить лікування.
Як позбутися печії прямо зараз
Тільки якщо небезпечних ознак немає, а печія відвідує вас нечасто, можна спробувати впоратися з нею домашніми методами. Який із них виявиться найбільш ефективним у вашому випадку, передбачити не можна. Тому експериментуйте з усіма по черзі.
- Прийміть ліки-антациди. Так називаються безрецептурні препарати, які швидко нейтралізують шлунковий сік і таким чином зменшують подразнення стравоходу. Врахуйте: вилікувати антацидами вже пошкоджений стравохід неможливо. Знадобляться серйозніші медикаменти, які пропише вам лікар.
- Підніміть плечі та голову. Якщо ви лежите – встаньте. Або хоча б підкладіть під голову подушку вище. Це утруднить шлях шлункового соку в стравохід.
- Пожуйте жуйку . В одному невеликому дослідженні виявилося, що, якщо використовувати гумку протягом півгодини, печія відступає. Це пов'язано з тим, що жуйка стимулює вироблення слини, яка, своєю чергою, змиває шлунковий сік зі стінок стравоходу.
- Прийміть содовий розчин – він є аналогом антацидів. Розмішайте чайну ложку харчової соди у склянці теплої води та вживайте невеликими ковтками.
- Випийте молока. Але лише знежиреного: жир може зробити кислотний рефлюкс більш вираженим. Молоко створить тимчасовий бар'єр між стравоходом та кислим вмістом шлунка і завдяки цьому швидко зменшить печіння.
- Випийте трав'яного чаю – підійде ромашковий, імбирний або з солодкою. Такі напої можуть зменшувати подразнення стравоходу. Залийте окропом чайну ложку сушеної ромашки, солодки або натертого кореня імбиру або заваріть готовий чай у пакетику.
- Випийте домашнього лимонаду. Хоча лимонний сік, очевидно, кислий, його невелика кількість, змішана з водою, може знижувати кислотність шлунка при перетравленні. Цей засіб допомагає не всім. Але якщо вирішите скуштувати, готувати лимонад потрібно так: розмішайте столову ложку лимонного соку в склянці теплої води. І випийте за 20 хвилин до прийняття їжі.
Як запобігти печії в майбутньому
Найчастіше, щоб забути про неприємні відчуття за грудиною після їжі, достатньо трохи змінити спосіб життя:
- Позбавтеся зайвої ваги. Жирові відкладення навколо талії тиснуть на шлунок, змушуючи сік підніматися стравоходом.
- Уникайте тісного одягу. Занадто щільні джинси, майки, що облягають, тугі ремені – все це теж збільшує тиск на орган.
- Постарайтеся відмовитися від продуктів, які можуть спричинити печію. Це гостра їжа, цитрусові, цибуля, жирна та смажена їжа, томати та вироби з них (наприклад, кетчуп), шоколад, міцна кава, чай, газовані та алкогольні напої, перцева м'ята.
- Не переїдайте. Краще харчуватися невеликими порціями п'ять-шість разів на день. Занадто щільні сніданок, обід та вечеря підвищують тиск у шлунку.
- Не нахиляйтеся і не займайтеся спортом відразу після їжі.
- Не лягайте спати одразу після прийому їжі. Оптимально почекати щонайменше три години. Уникайте пізніх прийомів їжі.
- Підніміть узголів'я ліжка так, щоб голова і плечі знаходилися вище за живот.
- Відмовтеся від куріння. Воно теж провокує печію.
Комментариев: 1 RSS
1TamiLLi19-01-2023 10:24
В мене хронічний гастрит. За призначенням терапевта щорічно я пропиваю курсом Гастритол. Відразу відчувається його дія. Зникає печія та біль у шлунку. Звичайно, дієта теж важлива, але іноді я можу дозволити собі щось заборонене, але все одно ефект є. Поки що одного курсу на рік для мене достатньо.