Кріп, петрушка, базилік та інші пряні трави швидко псуються в холодильнику, стають в'ялими та неапетитними. Проте є кілька способів зберігати зелень, щоб вона була свіжою та ароматною протягом тижня, місяця і навіть року.
1. У ємності з водою
Ретельно помийте та переберіть зелень. Приберіть корінці та зів'ялі листочки. Потім дійте так само, як із букетом квітів: зберіть зелень у пучок, підріжте кінчики стебел і поставте в склянку з водою. Води має бути небагато, інакше нижнє листя може згнити. Поставте букет у холодильник. Можна загорнути листочки в поліетиленовий пакет. Кріп, петрушка, базилік та інші трави будуть свіжими та соковитими. Таким чином можна зберігати зелень до місяця.
2. У вологому рушнику
Промийте і переберіть зелень, приберіть зів'ялі листочки. Загорніть у вологий тканинний або паперовий рушник. Сильно скручувати не потрібно, щоб не пом'яти гілочки. Цей спосіб особливо добре підходить для м'яти та зеленої цибулі. Зелень залишиться свіжою протягом тижня.
3. У банці
Мити зелень не треба: важливо, щоб вона була суха. Приберіть зіпсовані листочки та корінці, якщо вони є. Покладіть пучок у чисту суху банку стеблами догори і щільно закрийте кришкою. Зберігайте в холодильнику. Зелень буде свіжою кілька тижнів.
4. У контейнері
Ретельно промийте та просушіть зелень. Важливо повністю прибрати вологу. Зручно використовувати спеціальну сушарку-центрифугу. Потім можна промокнути листя чистим рушником.
Візьміть плоский контейнер і покладіть на дно паперову або тканинну серветку. Потім шар зелені, ще одну серветку, і знову зелень. Щільно закрийте контейнер і зберігайте в холодильнику.
Цей спосіб підходить для різних видів листового салату. Він залишиться свіжим один-два тижні.
5. Із сіллю
Зелень потрібно ретельно вимити і висушити. Потім дрібно нарізати і змішати з сіллю в пропорції три до одного. Тобто на 300 грамів зелені потрібно взяти 100 грамів солі. Щільно укладіть солону зелень у банку. Її можна зберігати в холодильнику кілька місяців.
6. У морозилці
- Перший спосіб заморозити зелень: помити, ретельно висушити і дрібно нарізати. Знову злегка підсушити, щоб зелень не змерзлася в грудку. Покласти в зіп-пакет для морозилки або герметичний контейнер. Підійде, наприклад, пластикова пляшка від молока з широким горлом. Правильно заморожена зелень буде сухою і розсипчастою.
- Другий спосіб зберігати зелень у морозилці: зробити зелений лід. Зелень потрібно вимити, обсушити, дрібно нарізати, розкласти по формах для льоду і залити водою. Коли лід застигне, можна перекласти кубики в пакет або контейнер. Зелений лід зручно додавати в супи, рагу та інші тушковані страви.
Заморожена зелень зберігається до року.