Усі дії будуть однаковими і для чорної, і для червоної, і для білої смородини. Заморожені ягоди можна зберігати до чотирьох місяців.
Як підготувати смородину до заморозки
- Відберіть стиглі ягоди без пошкоджень і гнилі. Ретельно промийте смородину під холодною водою, щоб видалити пил і сміття. Відкиньте на друшляк і дайте воді повністю стекти.
- Акуратно зніміть із гілочок ягоди, намагаючись їх не пом'яти. Чорну смородину легко відокремити руками, а з дрібною червоною і білою зручно використовувати звичайну виделку. Просто прочешіть нею гілочки, і ягоди без зайвих зусиль впадуть у миску.
- Промиті й очищені ягоди розкладіть на тканинному або паперовому рушнику, злегка промокніть і залиште на 1-2 години, щоб вони як слід просохли. Це особливо важливо, якщо ви заморожуєте смородину цілком. Через краплі вологи ягоди застигнуть однією грудкою.
Як заморозити смородину цілою
У цих ягід щільна шкірка, тому вони добре перенесуть заморозку в цілому вигляді. Потім заготовки можна використовувати для випічки та десертів.
Що знадобиться
- смородина;
- таця або дошка;
- пластикові контейнери або пакети для заморозки;
- маркер.
Як робити
- Чисту і суху смородину розкладіть в один шар на плоскій поверхні, наприклад на таці або обробній дошці.
- Поставте ягоди в морозильну камеру на 2-3 години. Коли смородина повністю замерзне, пересипте її в пакети для заморозки або пластикові контейнери.
- Щільно зав'яжіть пакети і закрийте ємності кришками, для зручності підпишіть упаковки маркером. Приберіть ягоди назад у морозилку для зберігання.
Як заморозити смородину з цукром
Протерті ягоди зручно розфасувати в невелику тару, щоб швидко розморожувати і додавати в десерти, каші, сир і напої.
Що знадобиться
- 1 кг смородини;
- глибока миска;
- 300-500 г цукру;
- занурювальний блендер;
- пластикові контейнери з кришкою.
Як робити
- Ягоди викладіть у глибоку миску і засипте цукром. Зменшуйте або збільшуйте кількість піску на свій смак. Для чорної та білої смородини цукру потрібно менше, а для кислої червоної - більше.
- Подрібніть ягоди блендером. Добре перемішайте масу, щоб кристалики розчинилися.
- Перелийте смородину в контейнери. Під час заморозки маса розшириться, тому залишайте трохи вільного простору зверху. Закрийте ємності кришками, підпишіть і приберіть у морозилку.