Малина багата на вітаміни й антиоксиданти. Після заморозки в ній залишається практично стільки ж цих корисних речовин, скільки й у свіжій, тож це чудовий спосіб заготовити ягоди на зиму. Щоб малина зберегла ще й свій смак і аромат, використовуйте наші прості рекомендації.
Як підготувати малину до заморожування
Малина дуже ніжна і швидко псується, тому заморожувати ягоду потрібно якомога раніше після зняття з кущів. Для початку переберіть її. Видаліть гілочки та листя. Ягоди, які потемніли або запліснявіли, викиньте. Найкрасивіші та найбільші відкладіть для заморозки цілими. Дрібні та пом'яті залиште, щоб перетерти з цукром або перетворити на пюре.
Щоб не пошкодити ягоди, краще їх не мити. Але пропустити цей крок можна, якщо ви самі виростили малину або купили її у перевіреного продавця. В інших випадках ягоди краще замочити. Для цього налийте у велику ємність холодної води і пересипте туди малину, вона має бути повністю покрита рідиною; перемішайте вміст руками.
Залиште на 10-15 хвилин і видаліть сміття, що спливло. За допомогою шумівки або друшляка обережно дістаньте малину з води, дайте їй стекти. Потім розкладіть ягоди одним шаром на паперовому або тканинному рушнику стійкою частиною вниз, залиште на 2-3 години, щоб вони повністю обсохли.
Як заморозити малину цілком
Цілі ягоди можна використовувати для прикрашання тортів та інших десертів.
Що знадобиться
- обробна дошка або таця;
- папір для випічки або фольга;
- малина;
- контейнери з кришкою або пакети із зіп-застібкою;
- маркер.
Як робити
- Дошку, тацю або піддон морозильної камери застеліть папером для випічки або фольгою.
- Чисту і повністю суху малину викладіть в один шар стійкою частиною вниз, стежте, щоб ягоди не стикалися.
- Приберіть малину в морозильник на 3-4 години. Залежно від кількості ягід і температури вам може знадобиться більше або менше часу. Періодично перевіряйте заготовки, вони мають повністю затвердіти.
- Заморожені ягоди перекладіть у контейнери або пакети. Не набивайте тару занадто щільно, інакше малина поламається.
- Щоб потім легко знайти ягоди, підпишіть контейнери маркером і вкажіть дату заготівлі.
Як заморозити малину, перетерту з цукром
Ягода в такому вигляді підійде для приготування смузі, пудингів, гарячих напоїв і начинок для пирогів.
Що знадобиться
- 1 кг малини;
- 300 г цукру;
- занурювальний блендер або товкач для картоплі;
- контейнери з кришкою або пластикові пляшки;
- маркер.
Як робити
- Чисту малину насипте в миску.
- Додайте цукор, його кількість можна регулювати за смаком.
- Добре перемішайте, злегка розминаючи ягоди ложкою.
- Залиште на 15-20 хвилин, щоб виділився сік.
- Подрібніть ягоди блендером. Або грубо розімніть малину товкачем для картоплі, якщо хочете залишити більші шматочки.
- Розлийте масу по контейнерах або невеликих пластикових пляшках, але не заповнюйте їх доверху.
- Підпишіть ємності та приберіть у морозильник.
Як заморозити пюре з малини
Гладеньке ягідне пюре стане в пригоді для приготування суфле, желе, кулі, соусів, лимонадів і коктейлів.
Що знадобиться
- 500 г малини;
- 50 г цукру;
- занурювальний блендер;
- дрібне сито;
- формочки для льоду або дрібні контейнери з кришками.
Як робити
- Малину засипте цукром і подрібніть блендером до однорідності.
- Протріть ягоди крізь дрібне сито і видаліть кісточки.
- Розлийте пюре по контейнерах або формочках для льоду, відправте в морозильник на 4-6 годин.
- Якщо заморожуєте малину у формочках для льоду, після застигання перекладіть кубики в пакет із зіп-застібкою.