З м'ясом, рибою, грибами та овочами суп вийде ситним, ароматним та дуже смачним.
Солянка буває м'ясною, грибною та рибною, а ось класичною не існує. Адже багато господинь готують суп із того, що знайдеться на кухні. Зібрані нижче рецепти ви можете модифікувати на свій смак: виключати, додавати чи замінювати якісь інгредієнти. Головне – пам'ятайте про кілька важливих правил.
5 секретів смачної солянки
- Як правило, до супу входить кілька основних продуктів, тобто різні види м'яса, грибів, риби. Чим більше компонентів, тим смачніше.
- Справжня солянка має бути кисло-солоною. Тому покладіть у неї хоча б деякі з наступних інгредієнтів: солоні огірки , розсіл з-під них, оливки, каперси, солоні або мариновані гриби, помідори, томатний сік чи паста.
- Соліть суп акуратно: інгредієнти і так солоні.
- Готовій солянці дайте настоятися під кришкою 15-20 хвилин. До речі, наступного дня суп стане ще смачнішим.
- При подачі додайте часточку лимона, сметану та рубану зелень, наприклад зелену цибулю, кріп та петрушку.
1. Збірна м'ясна солянка
Замість свинини можна взяти яловичину, а замість сосисок – сардельки чи варену ковбасу. Якщо додати ще більше м'яса, суп буде більш наваристим.
Інгредієнти
- 350 г свинини;
- 2 цибулини;
- 250 г копченої ковбаси;
- 250 г шинкової ковбаси;
- 4 солоних огірків;
- 2 столові ложки олії;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 100 г оливок;
- 2 сосиски;
- 100-120 мл огіркового розсолу;
- сіль за смаком;
- зелень, сметана, лимон – для подачі.
Приготування
- Викладіть свинину у каструлю із холодною водою. Доведіть воду до кипіння та зніміть пінку. Закрийте кришкою каструлю і дайте м'ясу зваритися.
- Наріжте цибулю великими шматочками, а ковбасу та огірки – невеликою соломкою. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте цибулю до золотистого кольору. Киньте ковбасу і готуйте, помішуючи пару хвилин. Додайте огірки і перемішайте.
- У сковороду викладіть томатну пасту, влийте трохи води і добре перемішайте. Накрийте кришкою і тушкуйте приблизно 15 хвилин.
- Наріжте варене м'ясо такою самою соломкою, як і інші інгредієнти. Введіть у гарячий бульйон нарізане м'ясо, засмажку, оливки та кружальця сосисок. Влийте розсіл, перемішайте та посоліть.
- Доведіть суп до кипіння та зніміть з вогню. Перед подачею посипте солянку зеленню, додайте сметану і часточку лимона.
2. Грибна солянка
За цим простим рецептом суп виходить насиченим, смачним та ароматним. Все завдяки різним грибам – сушеним, маринованим та свіжим.
Інгредієнти
- 50 г будь-яких сушених грибів;
- 300 г будь-яких маринованих грибів;
- 300 г свіжих печериць;
- 4–6 столових ложок олії;
- сіль за смаком;
- 2 цибулини;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 1 столова ложка соєвого соусу;
- 50 г оливок;
- лимон – для подачі.
Приготування
- Влийте до сушених грибів трохи гарячої води та дайте їм розм'якнути. Час залежить від виду грибів, так що визначайте готовність на око та на дотик. Рідку потім процідіть, перелийте в каструлю і розбавте чистою холодною водою.
- Наріжте всі гриби великими шматочками. Розігрійте в сковороді частину олії та обсмажте свіжі печериці до золотистого кольору.
- Поставте каструлю на вогонь і викладіть туди гриби. Приправте сіллю.
- Наріжте цибулю півкільцями і пасеруйте на олії, що залишилася. Введіть томатну пасту, перемішайте та тушкуйте кілька хвилин. Викладіть цибулю в каструлю, доведіть до кипіння бульйон і варіть близько 5 хвилин.
- Додайте соєвий соус та оливки та зніміть солянку з вогню. Подавайте суп із часточками лимона.
3. Рибна солянка
Для приготування цієї солянки можна використовувати сьомгу, горбушу, лосося, форель або іншу червону рибу.
Інгредієнти
- 3 цибулини;
- 1 морква;
- ½ червоного болгарського перцю;
- 3 столові ложки олії;
- сіль за смаком;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 2 лаврові листи;
- кілька горошин чорного перцю;
- 2 помідори;
- 700 г будь-якої червоної риби;
- 100 г оливок;
- 2 столові ложки лимонного соку;
- мелений чорний перець – за смаком;
- лимон, зелень для подачі.
Приготування
- Наріжте дві цибулини, моркву та перець тонкою соломкою. Викладіть у сковороду з розігрітою олією цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Додайте моркву та пасеруйте ще кілька хвилин.
- Введіть перець і тушкуйте овочі 6-7 хвилин. Приправте засмажку овочів сіллю, додайте томатну пасту, перемішайте і готуйте ще пару хвилин.
- У каструлю з окропом покладіть лаврушку, горошини чорного перцю, цілі помідори і крупно нарізані шматочки риби. Перемішайте, накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння.
- Зніміть з бульйону пінку та посоліть його. Викладіть у каструлю цілу очищену цибулину, прикрийте кришкою та варіть приблизно 10 хвилин. Вийміть помідори.
- Введіть у бульйон овочеву засмажку, прикрийте кришкою та варіть ще 10–15 хвилин до готовності риби. Тим часом почистіть помідори від шкірки і натріть на великій тертці. Викладіть їх у суп.
- Додайте в солянку оливки, лимонний сік, сіль, мелений перець, трохи зелені та пару часточок лимона. Зніміть каструлю з вогню і вийміть цибулину та лаврушку. Перед подачею прикрасьте суп зеленню та часточками лимона.
4. Солянка з куркою та картоплею
Варіант для тих, хто не мислить супу без картоплі. Хоча зазвичай її не додають у солянку.
Інгредієнти
- 1 куряча грудка на кістки (700 г);
- 300 г копченої курки;
- 5 солоних огірків;
- 3–5 картоплин;
- 2 цибулини;
- 2 столові ложки олії;
- 200 г томатної пасти;
- 100 г оливок;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- лимон, сметана – для подачі.
Приготування
- Викладіть грудку в каструлю з холодною водою і варіть близько години, періодично знімаючи пінку. Наріжте копчену курку, огірки та картоплю середніми кубиками, а цибуля – дрібними.
- Обсмажте цибулю на розігрітій олії до золотистого кольору. Додати томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин.
- Порубайте варене м'ясо середніми кубиками. Викладіть у киплячий бульйон всю курку, картоплю, огірки, засмажку та оливки. Перемішайте, приправте сіллю та перцем і варіть солянку ще 15 хвилин під кришкою. Подавайте суп зі сметаною та часточкою лимона.
5. Овочева солянка з квасолею та грибами
Квасоля зробить суп ситнішим, а гриби та овочі — смачнішими та ароматнішими.
Інгредієнти
- 150-200 г сухої квасолі;
- ½ червоного болгарського перцю;
- 1 морква;
- 3 солоних огірка;
- 1 цибулина;
- 3–4 столові ложки олії;
- 200-250 мл огіркового розсолу;
- 1 помідор;
- 3–5 зубчиків часнику;
- 3 столові ложки томатної пасти;
- 4–6 печериць;
- 200 г стручкової квасолі;
- 100 г оливок;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- зелень, лимон, сметана – для подачі.
Приготування
- Замочіть, а потім зваріть квасолю до готовності . Якщо цього немає часу, можна використовувати консервовані боби.
- Наріжте перець, моркву та огірки невеликою соломкою, а цибуля півкільцями. Злегка обсмажте овочі на сковороді з розігрітою олією і влийте туди розсіл.
- Візьміть блендер, ніж або терку і подрібніть помідор, очищений від шкірки, часник. Викладіть їх у сковороду разом із томатною пастою, перемішайте і тушкуйте близько 15 хвилин.
- Наріжте печериці великими шматочками та обсмажте окремо на розігрітій олії до золотистого кольору.
- У каструлю з киплячою водою викладіть стручкову та варену квасолю, засмажку, гриби та оливки. Приправте сіллю та перцем. Доведіть суп до кипіння та зніміть з вогню. Подавайте солянку із зеленню, часточкою лимона та сметаною.