×
Поиск по сайту


Як приготувати солянку: 5 рецептів та 5 секретів

21
жовтня
2022
Андрушків Вікторія Омелянівна126740Кулінарія

Як приготувати солянку: 5 рецептів та 5 секретів

З м'ясом, рибою, грибами та овочами суп вийде ситним, ароматним та дуже смачним.

Солянка буває м'ясною, грибною та рибною, а ось класичною не існує. Адже багато господинь готують суп із того, що знайдеться на кухні. Зібрані нижче рецепти ви можете модифікувати на свій смак: виключати, додавати чи замінювати якісь інгредієнти. Головне – пам'ятайте про кілька важливих правил.

5 секретів смачної солянки

  1. Як правило, до супу входить кілька основних продуктів, тобто різні види м'яса, грибів, риби. Чим більше компонентів, тим смачніше.
  2. Справжня солянка має бути кисло-солоною. Тому покладіть у неї хоча б деякі з наступних інгредієнтів: солоні огірки , розсіл з-під них, оливки, каперси, солоні або мариновані гриби, помідори, томатний сік чи паста.
  3. Соліть суп акуратно: інгредієнти і так солоні.
  4. Готовій солянці дайте настоятися під кришкою 15-20 хвилин. До речі, наступного дня суп стане ще смачнішим.
  5. При подачі додайте часточку лимона, сметану та рубану зелень, наприклад зелену цибулю, кріп та петрушку.

Збірна м'ясна солянка

1. Збірна м'ясна солянка

Замість свинини можна взяти яловичину, а замість сосисок – сардельки чи варену ковбасу. Якщо додати ще більше м'яса, суп буде більш наваристим.

Інгредієнти

  • 350 г свинини;
  • 2 цибулини;
  • 250 г копченої ковбаси;
  • 250 г шинкової ковбаси;
  • 4 солоних огірків;
  • 2 столові ложки олії;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 100 г оливок;
  • 2 сосиски;
  • 100-120 мл огіркового розсолу;
  • сіль за смаком;
  • зелень, сметана, лимон – для подачі.

Приготування

  1. Викладіть свинину у каструлю із холодною водою. Доведіть воду до кипіння та зніміть пінку. Закрийте кришкою каструлю і дайте м'ясу зваритися.
  2. Наріжте цибулю великими шматочками, а ковбасу та огірки – невеликою соломкою. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте цибулю до золотистого кольору. Киньте ковбасу і готуйте, помішуючи пару хвилин. Додайте огірки і перемішайте.
  3. У сковороду викладіть томатну пасту, влийте трохи води і добре перемішайте. Накрийте кришкою і тушкуйте приблизно 15 хвилин.
  4. Наріжте варене м'ясо такою самою соломкою, як і інші інгредієнти. Введіть у гарячий бульйон нарізане м'ясо, засмажку, оливки та кружальця сосисок. Влийте розсіл, перемішайте та посоліть.
  5. Доведіть суп до кипіння та зніміть з вогню. Перед подачею посипте солянку зеленню, додайте сметану і часточку лимона.

Грибна солянка

2. Грибна солянка

За цим простим рецептом суп виходить насиченим, смачним та ароматним. Все завдяки різним грибам – сушеним, маринованим та свіжим.

Інгредієнти

  • 50 г будь-яких сушених грибів;
  • 300 г будь-яких маринованих грибів;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 4–6 столових ложок олії;
  • сіль за смаком;
  • 2 цибулини;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 столова ложка соєвого соусу;
  • 50 г оливок;
  • лимон – для подачі.

Приготування

  1. Влийте до сушених грибів трохи гарячої води та дайте їм розм'якнути. Час залежить від виду грибів, так що визначайте готовність на око та на дотик. Рідку потім процідіть, перелийте в каструлю і розбавте чистою холодною водою.
  2. Наріжте всі гриби великими шматочками. Розігрійте в сковороді частину олії та обсмажте свіжі печериці до золотистого кольору.
  3. Поставте каструлю на вогонь і викладіть туди гриби. Приправте сіллю.
  4. Наріжте цибулю півкільцями і пасеруйте на олії, що залишилася. Введіть томатну пасту, перемішайте та тушкуйте кілька хвилин. Викладіть цибулю в каструлю, доведіть до кипіння бульйон і варіть близько 5 хвилин.
  5. Додайте соєвий соус та оливки та зніміть солянку з вогню. Подавайте суп із часточками лимона.

Рибна солянка

3. Рибна солянка

Для приготування цієї солянки можна використовувати сьомгу, горбушу, лосося, форель або іншу червону рибу.

Інгредієнти

  • 3 цибулини;
  • 1 морква;
  • ½ червоного болгарського перцю;
  • 3 столові ложки олії;
  • сіль за смаком;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 2 лаврові листи;
  • кілька горошин чорного перцю;
  • 2 помідори;
  • 700 г будь-якої червоної риби;
  • 100 г оливок;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • лимон, зелень для подачі.

Приготування

  1. Наріжте дві цибулини, моркву та перець тонкою соломкою. Викладіть у сковороду з розігрітою олією цибулю і обсмажте до золотистого кольору. Додайте моркву та пасеруйте ще кілька хвилин.
  2. Введіть перець і тушкуйте овочі 6-7 хвилин. Приправте засмажку овочів сіллю, додайте томатну пасту, перемішайте і готуйте ще пару хвилин.
  3. У каструлю з окропом покладіть лаврушку, горошини чорного перцю, цілі помідори і крупно нарізані шматочки риби. Перемішайте, накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння.
  4. Зніміть з бульйону пінку та посоліть його. Викладіть у каструлю цілу очищену цибулину, прикрийте кришкою та варіть приблизно 10 хвилин. Вийміть помідори.
  5. Введіть у бульйон овочеву засмажку, прикрийте кришкою та варіть ще 10–15 хвилин до готовності риби. Тим часом почистіть помідори від шкірки і натріть на великій тертці. Викладіть їх у суп.
  6. Додайте в солянку оливки, лимонний сік, сіль, мелений перець, трохи зелені та пару часточок лимона. Зніміть каструлю з вогню і вийміть цибулину та лаврушку. Перед подачею прикрасьте суп зеленню та часточками лимона.

Солянка з куркою та картоплею

4. Солянка з куркою та картоплею

Варіант для тих, хто не мислить супу без картоплі. Хоча зазвичай її не додають у солянку.

Інгредієнти

  • 1 куряча грудка на кістки (700 г);
  • 300 г копченої курки;
  • 5 солоних огірків;
  • 3–5 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 2 столові ложки олії;
  • 200 г томатної пасти;
  • 100 г оливок;
  • сіль за смаком;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • лимон, сметана – для подачі.

Приготування

  1. Викладіть грудку в каструлю з холодною водою і варіть близько години, періодично знімаючи пінку. Наріжте копчену курку, огірки та картоплю середніми кубиками, а цибуля – дрібними.
  2. Обсмажте цибулю на розігрітій олії до золотистого кольору. Додати томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин.
  3. Порубайте варене м'ясо середніми кубиками. Викладіть у киплячий бульйон всю курку, картоплю, огірки, засмажку та оливки. Перемішайте, приправте сіллю та перцем і варіть солянку ще 15 хвилин під кришкою. Подавайте суп зі сметаною та часточкою лимона.

Овочева солянка з квасолею та грибами

5. Овочева солянка з квасолею та грибами

Квасоля зробить суп ситнішим, а гриби та овочі — смачнішими та ароматнішими.

Інгредієнти

  • 150-200 г сухої квасолі;
  • ½ червоного болгарського перцю;
  • 1 морква;
  • 3 солоних огірка;
  • 1 цибулина;
  • 3–4 столові ложки олії;
  • 200-250 мл огіркового розсолу;
  • 1 помідор;
  • 3–5 зубчиків часнику;
  • 3 столові ложки томатної пасти;
  • 4–6 печериць;
  • 200 г стручкової квасолі;
  • 100 г оливок;
  • сіль за смаком;
  • мелений чорний перець – за смаком;
  • зелень, лимон, сметана – для подачі.

Приготування

  1. Замочіть, а потім зваріть квасолю до готовності . Якщо цього немає часу, можна використовувати консервовані боби.
  2. Наріжте перець, моркву та огірки невеликою соломкою, а цибуля півкільцями. Злегка обсмажте овочі на сковороді з розігрітою олією і влийте туди розсіл.
  3. Візьміть блендер, ніж або терку і подрібніть помідор, очищений від шкірки, часник. Викладіть їх у сковороду разом із томатною пастою, перемішайте і тушкуйте близько 15 хвилин.
  4. Наріжте печериці великими шматочками та обсмажте окремо на розігрітій олії до золотистого кольору.
  5. У каструлю з киплячою водою викладіть стручкову та варену квасолю, засмажку, гриби та оливки. Приправте сіллю та перцем. Доведіть суп до кипіння та зніміть з вогню. Подавайте солянку із зеленню, часточкою лимона та сметаною.



Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.