Заготовлюйте його в сирому або бланшованому вигляді. Заморожений зелений горошок можна зберігати до восьми місяців.
Як підготувати зелений горошок до заморозки
Ретельно промийте стручки під проточною водою, розкладіть на рушник і просушіть. Після цього дістаньте з них зерна. У процесі відбраковуйте зіпсовані та пошкоджені черв'яками горошини. Для заморозки найкраще підійдуть стиглі, яскраво-зелені екземпляри.
Як заморозити сирий зелений горошок
Це найпростіший і найшвидший спосіб заготівлі. Але врахуйте, що в результаті заморожені горошини можуть трохи потемніти і почати гірчити.
Для приготування гарячих страв можна попередньо не розморожувати горошок. Для використання в салатах спершу доведеться відварити зерна в підсоленій воді до м'якості, а потім остудити.
Що знадобиться
- зелений горошок;
- пакети із зіп-застібкою або звичайні поліетиленові.
Як робити
- Розкладіть підготовлений горошок по пакетах. Для компактнішого зберігання намагайтеся надавати пакунку плоскої форми.
- Злегка натисніть на пакет, щоб випустити з нього зайве повітря, закрийте застібку або зав'яжіть на вузол і покладіть у морозилку.
Як заморозити бланшований зелений горошок
Після невеликої термічної обробки заморожені зерна не будуть гірчити. До того ж для приготування будь-яких страв такий горошок не потрібно відварювати до готовності. Достатньо просто розморозити.
Що знадобиться
- зелений горошок;
- дві каструлі;
- вода;
- лід;
- друшляк;
- рушники;
- пакети із зіп-застібкою або звичайні поліетиленові.
Як робити
- В одній каструлі закип'ятіть воду, іншу наповніть холодною чистою водою наполовину і додайте туди кілька кубиків льоду.
- У ємність з окропом засипте горошок і варіть 1 хвилину.
- Відкиньте овочі на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Опустіть горошок у каструлю з крижаною водою. Перемішуйте його протягом 1-2 хвилин. Різка зміна температур зупинить процес приготування, що дасть змогу зернам зберегти пружність.
- Знову відкиньте горошок на друшляк і дайте стекти воді.
- Розкладіть заготовки на одному рушнику тонким шаром, а іншим промокніть зверху, щоб прибрати зайву вологу.
- Розкладіть бланшований зелений горошок по пакетах. Злегка притисніть їх, щоб випустити зайве повітря, і закрийте або зав'яжіть вузлом.
- Відправте упаковки в морозилку на зберігання.