×
Поиск по сайту


Як приготувати каву в турці

11
вересня
2022
Рогозна Юлія Анатоліївна7550Кулінарія / /

Як приготувати каву в турці

Зварити каву у турці – це нескладно. Це улюблений спосіб приготування кави великої кількості людей. З іншого боку, це тонкий інструмент, що вимагає особливого підходу. За приготуванням кави в ібриці, джезві, так ще називають турку, проходять світові чемпіонати. При всій своїй простоті процес вимагає максимальної концентрації уваги і виконання безлічі умов. Справжня кавова церемонія, де кожен рух відгукується смаком.

Для того, щоб приготуватикава в турці, нам знадобляться:

  1. Чиста питна вода (загальна мінералізація 50-150ppm, кімнатної температури)
  2. Кавомолка - помел дрібний. Помел візуально – «сіль екстра». Для темної обсмажування можна використовувати більше.
  3. Терези
  4. Турка
  5. Свіжообсмажена кава

Як вибрати пропорцію кави та води

Щоб зварити смачну каву в турці, ми рекомендуємо співвідношення кави та води 1:10 (на 20 г кави – 200 мл води). Це базова пропорція, її можна змінювати в залежності від величини помелу та ступеня обсмажування кави. Діапазон пропорції кави до води від 1:8 до 1:12. Наприклад, для світлого обсмажування можна спробувати 1:8, для темного – 1:12.

Пропорція впливає на інтенсивність смаку та щільність текстури. Чим більше кави по відношенню до води – тим насиченішим і яскравішим буде напій, але важливо не перестаратися, щоб не отримати занадто гіркий напій. При розрахунку орієнтуйтеся на обсяг вашої турки, заповнюйте її до точки звуження.

Процес приготування кави

  1. Відміряйте на терезах необхідну кількість кави. Але ваги використовувати необов'язково: наприклад, долоня зазвичай міститься близько 10 г зерна.
  2. Засипте мелену каву в турку і злегка потрясіть, щоб частинки лягли рівномірніше.
  3. Залийте чисту питну воду до точки звуження турки.
  4. Поставте турку на плиту на середній вогонь (скажімо, 5 із 9). Чим довше варитиметься кава, тим щільнішою буде текстура. Для невеликої турки на 100-150 мл рекомендую 2-4 хвилини, для 150-300 мл - 4-7 хвилин, але це вже справа смаку.
  5. Як тільки ви побачите, що кава піднялася, приберіть турку з вогню. Якщо кава почне вибігати з-під шапки тонким струмком, акуратніше: вона ось-ось втече!
  6. Злегка розмішайте кавову шапку та розлийте напій по чашках.



Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.