Зварити каву у турці – це нескладно. Це улюблений спосіб приготування кави великої кількості людей. З іншого боку, це тонкий інструмент, що вимагає особливого підходу. За приготуванням кави в ібриці, джезві, так ще називають турку, проходять світові чемпіонати. При всій своїй простоті процес вимагає максимальної концентрації уваги і виконання безлічі умов. Справжня кавова церемонія, де кожен рух відгукується смаком.
Для того, щоб приготуватикава в турці, нам знадобляться:
- Чиста питна вода (загальна мінералізація 50-150ppm, кімнатної температури)
- Кавомолка - помел дрібний. Помел візуально – «сіль екстра». Для темної обсмажування можна використовувати більше.
- Терези
- Турка
- Свіжообсмажена кава
Як вибрати пропорцію кави та води
Щоб зварити смачну каву в турці, ми рекомендуємо співвідношення кави та води 1:10 (на 20 г кави – 200 мл води). Це базова пропорція, її можна змінювати в залежності від величини помелу та ступеня обсмажування кави. Діапазон пропорції кави до води від 1:8 до 1:12. Наприклад, для світлого обсмажування можна спробувати 1:8, для темного – 1:12.
Пропорція впливає на інтенсивність смаку та щільність текстури. Чим більше кави по відношенню до води – тим насиченішим і яскравішим буде напій, але важливо не перестаратися, щоб не отримати занадто гіркий напій. При розрахунку орієнтуйтеся на обсяг вашої турки, заповнюйте її до точки звуження.
Процес приготування кави
- Відміряйте на терезах необхідну кількість кави. Але ваги використовувати необов'язково: наприклад, долоня зазвичай міститься близько 10 г зерна.
- Засипте мелену каву в турку і злегка потрясіть, щоб частинки лягли рівномірніше.
- Залийте чисту питну воду до точки звуження турки.
- Поставте турку на плиту на середній вогонь (скажімо, 5 із 9). Чим довше варитиметься кава, тим щільнішою буде текстура. Для невеликої турки на 100-150 мл рекомендую 2-4 хвилини, для 150-300 мл - 4-7 хвилин, але це вже справа смаку.
- Як тільки ви побачите, що кава піднялася, приберіть турку з вогню. Якщо кава почне вибігати з-під шапки тонким струмком, акуратніше: вона ось-ось втече!
- Злегка розмішайте кавову шапку та розлийте напій по чашках.