Крихітні перепелині яйця мають свої особливості готування. Як варити їх правильно, щоб зберегти ніжну консистенцію та корисний склад? Вивчайте кулінарні секрети та готуйте перепелині яйця різними способами.
Скільки та як варити перепелині яйця
Перепелині яйця мають невеликі розміри, строкате забарвлення шкаралупи і важать до 18 г. Вони багаті на мікроелементи, які покращують роботу мозку і захищають організм від інфекцій. Енергетична цінність перепелиних яєць – 168 ккал на 100 г продукту.
Яєчний білок складається з 85% води, жовток – із 2/3 жирів та з 1/3 протеїнів, розчинених у воді. Крім того, у яйці містяться мінеральні речовини, серед яких лідирує залізо.
Час приготування яєць залежить від способу варіння та кінцевого результату. У каструлі на плиті перепелині яйця варіть:
- у мішечок – 1 хвилину, але залиште ще на 2 хвилини в окропі;
- некруто – 2 хвилини;
- в круту – 4-5 хвилин.
Для варіння перепелиних яєць у мікрохвильовій печі в круту поставте таймер на 3 хвилини при середній потужності.
Щоб в результаті отримати яйця того виду, який хотіли зварити, перед варінням дістаньте з холодильника охолоджені яйця і залиште в приміщенні на 20 хвилин, щоб прогрілися до кімнатної температури. Підготуйте каструлю та приступайте до приготування.
Чимало кухарів рекомендує за будь-якого способу варіння опускати яйця в холодну воду. Щоб зварити перепелині яйця, дійте так:
- Покладіть акуратно яйця перепелів у каструлю.
- Залийте прохолодною водою так, щоб рівень рідини був на 2-3 см вище за верх яєць.
- Додайте у воду 0,5 ч. л. солі.
- Поставте каструлю із яйцями на сильний вогонь і доведіть до кипіння.
- Зменште вогонь до середньої інтенсивності і варіть від 1 до 5 хвилин в залежності від того, які яйця хочете отримати некруто або круто.
- Після закінчення варіння покладіть яйця в миску з холодною водою на 5-10 хвилин для остигання.
Очищені варені яйця перепелів можна їсти просто так, як це робили єгипетські фараони та китайські імператори. Їх також додають у салати, використовують для прикрашання бутербродів та канапе. Перепелині яйця стануть вдалим доповненням до дієтичного меню.
Загальні поради щодо приготування перепелиних яєць
Яйця перепелів не псуються. Якщо господиня забуде про лоток із яйцями в холодильнику, вони не протухнуть, а усохнуть. Що ще потрібно знати про цей унікальний продукт, щоб правильно готувати та вживати в їжу з користю для здоров'я? У «Кулінарній енциклопедії» співавтори Наталія Шинкарьова та Надія Бондаренко дають рекомендації щодо зберігання перепелиних яєць:
- при кімнатній температурі (18-23°C) продукт зберігається до 30 днів;
- у холодильнику (3–7°C) – до 2 місяців.
Як готувати перепелині яйця в мікрохвильовій печі
Багато хто побоюється, що яйця в шкаралупі під впливом електромагнітних хвиль миттєво розширяться і луснуть, а білок і жовток розлетяться. Із яйцями перепелів такого не відбувається.
Невеликі розміри дозволяють готувати їх у мікрохвильовій печі без будь-яких ускладнень. Електромагнітні хвилі прогрівають продукт на 3 см і цього достатньо, щоб перепелине яйце зварилося в круту.
Правила варіння перепелиних яєць у мікрохвильовій печі такі:
- У спеціальний посуд для мікрохвильової печі покладіть яйця однакового розміру і залийте холодною водою так, щоб рідина повністю їх покрила.
- Поставте ємність у мікрохвильову піч і при потужності 500 Вт виставте таймер на 3 хвилини. Прогрівання води разом із яйцями регулює внутрішній тиск у шкаралупі під час нагрівання. Яйця, зварені круто, залишаються цілими.
- Після закінчення варіння покладіть яйця на 5 хвилин в холодну воду.
Як швидко чистити перепелині яйця?
Гарячі зварені яйця поміщають у холодну воду. В результаті у внутрішній камері яйця відбувається перепад температур і тонка оболонка, яка охоплює білкову масу, відшаровується від шкаралупи.
Для цього є кілька способів:
- Покатайте яйця столом і злегка придавіть пальцями, щоб шкаралупа потріскалася і зніміть її.
- Злийте воду після охолодження та потрясіть яйця в каструлі. Шкаралупа від ударів потріскається і відшарується від білка. Зніміть її руками, підхопивши в одному місці.
- Перекладіть охолоджені варені яйця в банку з кришкою, потрясіть, щоб шкаралупа потріскалася. Залийте холодною водою на кілька хвилин і зніміть шкаралупу.
Зовнішньо перепелині яйця виглядають крихкими, але під час варіння цей ніжний продукт поводиться так само, як яйця інших птахів. Користуйтеся рекомендаціями фахівців з варіння та чищення дієтичного продукту та сміливо вводьте корисні перепелині яйця у щоденний раціон.