×
Поиск по сайту


Як сушити яблука на зиму в домашніх умовах?

9
серпня
2023
Рогозна Юлія Анатоліївна6420Кулінарія / / /

Як сушити яблука на зиму в домашніх умовах

Багато домогосподарок прагнуть зберегти дозрілі яблука в натуральному вигляді якомога довше.  Всілякі заготовки, варення, джеми, повидло містять цукор, який не всі можуть їсти. Ми пропонуємо кілька рецептів, щоб сушити яблука в домашніх умовах. Так ви зможете ласувати улюбленим фруктом у зимову пору року, а сухофрукти зберігають чимало корисних властивостей і поживних речовин, які містяться у свіжих яблуках.

1. Яблука, висушені в духовці

Яблука, висушені в духовці

Для висушування яблук у духовці найкраще брати плоди зимових сортів. Можна сушити літні сорти, падалицю, але їхні смакові якості будуть нижчими за зимові. Існує кілька видів висушування яблук, про які ми розповімо нижче.

Підготовчий етап:

  1. Відбираємо цілі й не зачеплені шкідниками плоди, без будь-яких ознак загнивання.
  2. Добре промиваємо під проточною водою.
  3. Очищаємо кожне яблуко від шкірки і видаляємо серцевину.
  4. Нарізаємо на часточки або кружечки завтовшки по 5-7 мм.
  5. Щоб уникнути почорніння, очищене яблуко треба поміщати в холодну воду, в яку додано лимонну або оцтову кислоту.

Процедура висушування:

  1. Застеляємо дека пергаментним папером або фольгою.
  2. Розкладаємо скибочки плодів. Духовка розігріта до 80 градусів.
  3. Ставимо деко в духовку і через 30 хвилин зменшуємо температуру до 70.
  4. Приблизно через 5 годин перевертаємо часточки і перемикаємо регулятор температури на 50 градусів.
  5. Тримаємо в духовці ще 4 години, періодично помішуючи.
  6. Яблука мають набути світлого коричневого кольору і не виділяти сік.

Сухофрукти необхідно зберігати в ганчір'яних мішечках, у посушливому й темному місці, за температури житлового приміщення.

2. Яблука висушені в СВЧ печі

Яблука висушені в СВЧ печі

За часом висушування в мікрохвильовій печі займає набагато менше часу, ніж у духовці. Результат винятковий: у фрукті залишаються корисні якості і за короткий проміжок часу можна пересушити багато фруктів.

Основне, це вибрати оптимальну потужність і тривалість сушіння, щоб не зіпсувати продукт.

Процес висушування:

  1. Розкладаємо в один шар на тарілку підготовлені шматочки;
  2. Поміщаємо тарілку в мікрохвильовку;
  3. Виставляємо таймер менш ніж на одну хвилину, вмикаємо регулятор потужності на 250 W;
  4. Виймаємо тарілку і перевертаємо часточки яблук;
  5. Поміщаємо тарілку в СВЧ, встановлюємо час на 3 хвилини, а регулятор на 300 W;
  6. Дістаємо готові сухофрукти.

3. Висушування яблук в електросушарці

Висушування яблук в електросушарці

Процедура сушіння:

  1. Розкладаємо в піддони нарізані часточками яблука.
  2. Поміщаємо піддони в сушарку.
  3. Встановлюємо температуру близько 60 градусів.

Час висихання протікає приблизно 8 годин. Після цього виймаємо піддон і переконуємося, що під час натискання на фрукт, він не виділяє вологу. Якщо фрукт висох остаточно, прибираємо його на зберігання.

4. Сушимо яблука на вулиці

Сушимо яблука на вулиці

Багато власників фруктових садів сушать фрукти на відкритому повітрі під сонцем. Такий метод менш ефективний: адже не завжди бувають сонячні дні, а в повітрі немає вологості. Здебільшого, час дозрівання яблук - серпень, вересень, коли настає час дощів.

Процес висушування:

  1. Сушити яблука на вулиці треба на тацях або решітках.
  2. Розріжте яблучка кружечками й тонкими пластиками.
  3. Підноси прикрийте марлею і виставте на сонце.
  4. На ніч підноси треба заносити в приміщення.

За гарних сонячних днів плоди сушаться близько тижня.



Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.