Чому вважають, що не можна кип'ятити воду кілька разів
Є думка, що повторне кип'ятіння може зробити воду шкідливою, оскільки частина її випаровується, а рідина, що залишилася, стає більш концентрованою.
Таким чином, якщо у воді були нітрати або важкі метали, після першого кип'ятіння їх побільшає. А якщо повторити цю процедуру багато разів, їхня концентрація може досягти небезпечних значень і з часом призвести до хвороби. Наприклад, нітрати здатні перетворитися на нітрити, які можуть бути токсичними, а важкі метали призвести до отруєння.
Ще одне побоювання стосується жорсткості води. Цей показник відбиває вміст іонів металів, переважно — кальцію і магнію. Є думка, що збільшена жорсткість може негативно позначитися на здоров'ї, наприклад, збільшити ризик виникнення каменів у нирках та жовчному міхурі.
Однак жодне з припущень не підтверджується науковими даними. Більше того, є дослідження, які спростовують ці популярні думки.
Чи стане вода шкідливою, якщо кип'ятити її кілька разів
В одному китайському дослідженні вирішили перевірити, чи правда багаторазове і довге кип'ятіння збільшує концентрацію мінеральних солей, нітратів та важких металів.
Для експерименту використовували два режими. У першому 15 літрів води доводили до кипіння у відкритій ємності, підтримували температуру 3 хвилини, а потім давали охолонути до 25°С. Після цього брали пробу і повторювали процедуру наново, поки вода повністю не википала.
У другому режимі кипіння тривало без зупинки близько 6 годин, і через кожні 20-25 хвилин вчені набирали по 500 мл, щоб аналізувати склад рідини. Так тривало, доки ємність не висихала.
Ще до експерименту вчені взяли проби води та оцінили її за 44 критеріями, включаючи pH, кількість різних мінералів, нітратів, важких металів та мікроорганізмів.
Виявилося, що незважаючи на тривале або багаторазове кип'ятіння, всі показники якості рідини залишалися в межах норми, за винятком pH. Баланс змістився на лужний бік трохи більше, ніж потрібно — до 8,95 проти дозволених 8,5.
Також у процесі кип'ятіння зросла загальна кількість твердих розчинених речовин, кількість калію, магнію, хлору та нітратів. Однак усі ці показники залишалися в дозволених межах, навіть коли 15-літрова ємність практично спорожніла, що рідко зустрічається в побутових умовах.
Чи може нашкодити жорстка вода
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що побічні ефекти жорсткої води невідомі. Крім того, вона навіть може забезпечити додатковий кальцій та магній.
Таким чином, навіть якщо у вас дуже жорстка вода та повторне кип'ятіння збільшить кількість мінеральних солей, це навряд чи зашкодить вашому здоров'ю.
Що стосується нітратів, є дані, що, отримавши від 2 до 9 г цієї азотистої сполуки, можна заробити метгемоглобінемію - стан, при якому в крові збільшується "некорисний" гемоглобін, що не переносить кисень.
Однак згідно з нормами рівень нітратів у водопровідній воді не повинен перевищувати 45 мг/л. Так що якщо ви кип'ятитимете рідину 6–18 годин і їх кількість зросте вдвічі, як було в китайському експерименті, доведеться випити 22 літри, щоб отруїтися.
Якщо ж ви все ж таки дуже переживаєте, просто купіть бутильовану воду або фільтр, а потім кип'ятіть очищену воду стільки разів, скільки забажаєте.