×
Поиск по сайту


Як заморозити полуницю на зиму

19
серпня
2023
Комаренко Анатолій Денисович2320Кулінарія /

Як заморозити полуницю на зиму

У сезон заготовок не можна просто так узяти і не заповнити морозилку ароматними ягодами.

1. Заморозьте полуницю цілою

Що знадобиться: герметичні пакети або контейнери.

Це, мабуть, найпростіший спосіб заморозити полуницю на зиму без цукру. Щоб вона зберегла форму і смак, заготовки слід повністю висушити перед відправленням у камеру. Просто залиште їх полежати годинку на рушнику. Заморожені в такий спосіб ягоди не будуть злипатися в одну велику грудку – ви зможете дістати з контейнера рівно стільки полуниці, скільки потрібно.

Приготування

  1. Для сухого заморожування підготуйте красиву і велику полуницю. Тоді її можна буде використовувати не тільки в компотах і випічці, а й для прикраси десертів.
  2. Промийте ягоди занурювальним способом. Для цього наберіть у глибоку ємність або тазик достатньо води, опустіть туди полуницю, дбайливо перемішайте руками. Бажано міняти рідину кілька разів. Хвостики можна не видаляти – як декор на тортах червоні ягоди із зеленими листочками мають дуже свіжий вигляд.
  3. Дочекайтеся, поки полуниця обсохне, розкладіть її в один шар на таці для заморозки або на звичайній обробній дошці, застеленій харчовою плівкою, і завантажте в камеру. В ідеалі заготовку слід залишити на кілька годин у порожньому відсіку морозилки, щоб ягоди не ввібрали сторонні запахи.
  4. Коли полуниця замерзне, перекладіть її в контейнери або невеликі герметичні пакети із замком.

2. Перетворіть ягоди на пюре

Що знадобиться: цукор за бажанням, блендер, силіконові форми для кексів, шоколадних цукерок або льоду, герметичні пакети.

Цей рецепт спочатку передбачає, що полуницю потрібно заморозити з цукром. Але якщо ви хочете використовувати ягідне пюре для соусів до м'ясних страв або просто не їсте пісок, його можна не додавати зовсім. Таку заготовку зручно використовувати для випічки, смузі, солодких підливок. А якщо заморозити пюре у формах для льоду, шматочки можна додавати в чай або прохолодні напої.

Приготування

Спосіб 1

  1. Для пюре підійде будь-яка полуниця, навіть найдрібніша і непоказна. Головне, щоб вона була ароматною та солодкою. Промийте ягоди, видаліть хвостики і пюрируйте до рідкого стану за допомогою блендера. Якщо його немає, використовуйте товкач для картоплі або м'ясорубку.
  2. Додайте цукор і добре перемішайте. Солодкість легко регулювати за смаком – термін зберігання від цього не зменшиться.
  3. Розлийте готове пюре в силіконові формочки і відправте в морозильну камеру. Коли ягідні фігурки замерзнуть, перекладіть у герметичні пакети або контейнери і поверніть у морозилку.

Спосіб 2

  1. Акуратно заповніть невеликий пакетик із замком рідким пюре десь на одну третину.
  2. Покладіть його горизонтально, рівномірно розподіліть масу, щоб позбутися бульбашок повітря, і швидко застебніть.
  3. Підморозьте пакетики на дошці, щоб вони застигли в компактній формі, і відправляйте на тривале зберігання.

Як заморозити полуницю на зиму – 2

3. Приготуйте «сире варення»

Що знадобиться: цукор, блендер, невеликі контейнери. За бажанням можна додати банан, шматочки манго або інші фрукти та ягоди.

«Сире варення» – чудовий самостійний десерт. Якщо взимку заготовку злегка розморозити, то за смаком вона буде точнісінько як натуральний ягідний щербет. Ще її можна використовувати як основу для фруктових чаїв і прохолодних напоїв, додавати в десерти, каші або солодкі боули. А якщо змішати розморожене «варення» з желатином, то вийде желе з цілими ягодами.

Приготування

  1. Для цієї заготовки із загального обсягу відберіть дрібні, але міцні, не зіпсовані ягоди. Вони залишаться цілими. Добре вимийте всю полуницю занурювальним способом і видаліть хвостики.
  2. Великі полуниці та інші фрукти пюрируйте в блендері. Консистенцію краще робити рідкою, але якщо хочете більш структуровану масу зі шматочками – пробийте в імпульсному режимі.
  3. У готову масу додайте цукор за смаком.
  4. Розкладіть дрібну полуницю по контейнерах. Кількість цілих ягід не принципова, але краще, щоб тара була заповнена ними приблизно на третину.
  5. Розлийте пюре так, щоб до кришки контейнера залишалося півсантиметра або більше. Під час замерзання маса збільшиться в об'ємі, а тара може не витримати ягідного натиску.
  6. Відправте контейнери в морозильну камеру на тривале зберігання.

4. Змішайте ягоди з вершковим маслом

Що знадобиться: свіже вершкове масло, цукрова пудра, блендер, невеликі контейнери, харчова плівка, пергамент.

Таке масло використовують як топінг до млинців, сирників, вафель. А ще його можна просто намазати на свіжий хліб або гарячий тост. Якщо ви ніколи не їли фруктове масло, краще спочатку зробіть невелику порцію на пробу. Сподобається – можете сміливо приступати до заготівлі.

Приготування

  1. Підготуйте вершкове масло – воно має бути дуже м'яким, але не розтопленим. Масла беріть приблизно в півтора раза більше, ніж ягід.
  2. Чисту полуницю без хвостиків подрібніть у блендері на імпульсному режимі. Буде чудово, якщо вийде зберегти текстурність – на гарячому млинці масло швидко розтане, а ягідні шматочки залишаться.
  3. Добре перемішайте всі інгредієнти в мисці. Додайте цукрову пудру за смаком.
  4. Розкладіть фруктову масу в контейнери, попередньо застелені плівкою, і відправте заморожуватися.
  5. За кілька годин дістаньте масло з ємностей, розріжте його на невеликі брусочки і загорніть кожен у пергамент. Так вони не будуть вбирати запахи з морозилки.
  6. Упакуйте заготовки в пакет і приберіть у морозильну камеру на тривале зберігання.

Як заморозити полуницю на зиму – 3

5. Зробіть полуничні цукати

Що знадобиться: цукор, вода, пергамент, харчова плівка, контейнери та пара каструль.

Цей спосіб вимагає набагато більше часу, ніж усі інші, але результат того вартий. Ароматними цукатами можна ласувати з чаєм, прикрашати ними морозиво, подавати з млинцями або млинцями і додавати в будь-яку випічку – особливо гарні вони в різдвяних кексах, штоленах і пасках. А сироп, що залишився після варіння, зручно залити в скляну банку і тримати в холодильнику.

Повністю висушені цукати можна зберігати і за кімнатної температури. Але якщо ви любите трохи вологі, м'які ягоди або плануєте запастися на кілька років, то без морозильної камери не обійтися.

Приготування

  1. Відберіть полуницю. Для цукатів найкраще використовувати середні ягоди, одного розміру. Простежте, щоб вони були не перестиглі. Промийте плоди занурювальним способом і видаліть хвостики.
  2. Розрахуйте кількість інгредієнтів. У середньому на кілограм полуниці йде 800 грамів цукру і 100 мілілітрів води.
  3. Насипте цукор у глибоку каструлю з товстим дном, додайте воду і поставте на вогонь. Доведіть майбутній сироп до кипіння, безперервно помішуючи, щоб він не пригорів.
  4. Щойно цукор повністю розчиниться і маса почне закипати, завантажуйте ягоди. Коли полуниця в сиропі знову закипить, потримайте на вогні хвилину-дві і вимикайте.
  5. Охолодіть масу до кімнатної температури. Злийте сироп у другу каструлю і поставте її на вогонь.
  6. Щойно на сиропі підуть бульбашки, перелийте його в першу каструлю до полуниці і знову доведіть до кипіння вже з ягодами. Повторіть процедуру з охолодженням, нагріванням і переливанням ще 3-4 рази.
  7. Коли маса повністю охолоне, відкиньте полуницю. Дочекайтеся, поки сироп стече, розкладіть ягоди по одній на решітці, застеленій пергаментом, і відправляйте сушитися.
  8. Сушити можна за кімнатної температури кілька днів, періодично перевертаючи ягоди. Якщо у вас є електрична сушарка, то справа піде швидше. Конкретних термінів тут немає. Все залежить від того, якому ступеню сухості цукатів ви віддаєте перевагу.
  9. Готові цукати розкладіть на дошці, застеленій харчовою плівкою, і залиште в морозилці на кілька годин. Коли ягоди повністю замерзнуть, перекладіть їх у герметичний контейнер і відправляйте на зберігання.


Оставьте комментарий!

Комментарий будет опубликован после проверки

Вы можете войти под своим логином или зарегистрироваться на сайте.